Pakar perubatan China ramal pandemik 2021 lebih teruk

Sepasukan pakar China telah memberi amaran bahawa kesan global dari pandemi koronavirus boleh menjadi lebih buruk tahun ini daripada tahun 2020, lapor South China Morning Post.

Menjelang awal bulan Mac, angka kematian dari COVID-19 boleh meningkat menjadi 5 juta, menurut angka yang dikira oleh penyelidik dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China (CDC), Tentera Pembebasan Rakyat dan institut penyelidikan kesihatan awam.

Para penyelidik, yang diketuai oleh profesor Xu Jianguo dari CDC, mengatakan dalam sebuah kajian yang diterbitkan pada 8 Januari dalam jurnal Disease Surveillance yang ditinjau oleh rakan sejawatnya, bahawa kerajaan China dan orang ramai harus bersiap menghadapi lebih banyak kejutan pada tahun ini.

Walaupun China dilihat berjaya mengawal penularan wabak COVID-19, namun melihat kepada situasi antarabangsa. Masih banyak negara yang berhadapan dengan wabak ini secara meluas disebabkan oleh mutasi.

Lebih dari 92 juta kes telah dilaporkan di seluruh dunia, jumlah ini boleh meningkat menjadi 170 juta pada awal bulan Mac, dengan Amerika Syarikat kemungkinan akan menjadi negara paling teruk dilanda wabak COVID-19, menurut ramalan Xu.

Para penyelidik meramalkan jumlah kes COVID-19 di AS akan mencecah 32 juta atau sekitar 20 peratus dari jumlah dunia. India, Brazil dan Rusia bakal mengikut jejak langkah AS sebagai negara terburuk dengan kes wabak COVID-19.

Dalam situasi di mana jika kerajaan melaksanakan langkah-langkah yang berkesan dan orang ramai mematuhi peraturan yang telah ditetapkan – memakai pelitup muka, kerap membasuh tangan dan menjaga jarak sosial – kajian menjangkakan bahawa 300,000 orang akan meninggal dunia akibat wabak ini pada awal Mac.

Seorang penyelidik di Institut Pasteur Shanghai yang bertanggungjawab mengkaji mengenai wabak ini, tetapi tidak terlibat dengan kajian ini mengatakan bahawa jika kes kematian meningkat sehingga 5 juta orang pada bulan Mac, ia akan meruntuhkan sistem kesihatan global.

“Ramai yang akan terkorban apabila mereka tidak dapat mendapatkan rawatan yang paling asas di hospital,” kata penyelidik itu, yang meminta untuk tidak disebutkan namanya kepada South China Morning Post.

Angka kematian global COVID-19 ketika ini adalah 2.1 peratus, menurut laporan dari Universiti Johns Hopkins di AS. Kenaikan jumlah kematian hingga 5 juta akan mewakili angka kematian 3 peratus.

Benjamin Neuman, seorang profesor biologi dan ketua virologi GHRC di Texas A&M University, mengatakan terdapat banyak ketidakpastian dalam usaha meramalkan perjalanan wabak ini, termasuk keletihan, politik, tradisi, sikap terhadap sains dan penyebaran maklumat palsu.

“Dalam situasi terbaik, dengan akal sihat, langkah berjaga-jaga yang sesuai, dan tanaman vaksin yang berkesan, jumlahnya tidak akan pernah mencapai 3 juta kematian,” katanya.

sumber: https://www.thevocket.com/saintis-di-china-beri-amaran-pandemik-tahun-ini-diramal-lebih-buruk-daripada-tahun-2020/