Panas!!! MB Perak akan dijatuhkan minggu hadapan

Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu akan menghadapi usul undi percaya di Dewan Undangan Negeri (DUN).

Speaker DUN Perak Mohamad Zahir Abdul Khalid memberitahu Malaysiakini bahawa dia telah membenarkan usul undi percaya itu dimasukkan ke dalam agenda mesyuarat dan akan dibahaskan pada sidang DUN Jumaat depan.

“Ya,” katanya kepada Malaysiakini sambil menambah bahawa dia akan membuat sidang media Isnin ini ketika diminta mengulas apakah usul tersebut akan diperbahas di sidang DUN.

Dia menegaskan bahawa usul itu adalah undi percaya dan bukannya undi tidak percaya.

Terdahulu, Adun Pengkalan Baharu (Umno) Abd Manaf Hashim membawa usul undi terhadap Ahmad Faizal.

Walaupun usul itu dirangka sebagai undi percaya bagi Ahmad Faizal, ia tidak berbeza dengan undi tidak percaya kerana kedua-duanya memerlukan wakil rakyat memilih atau menyokong menteri besar – sehingga menguji sokongannya pada sidang DUN.

Usaha serupa telah dilakukan pada peringkat persekutuan untuk menguji sokongan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Tetapi, Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun telah menolak sebarang usul persendirian – sama ada dirangka sebagai undi percaya atau tidak percaya.

Bagaimanapun, Mohamad Zahir daripada Umno berkata di Perak tiada alasan untuk menolak usul tersebut kerana ia tidak melanggar peraturan dewan.

Tindakan usul undi percaya oleh Umno telah menimbulkan spekulasi dalam lingkaran ahli politik bahawa usul berkenaan adalah langkah Umno untuk menggulingkan Ahmad Faizal, yang menjadi menteri besar di sebalik parti Bersatu memiliki kerusi yang jauh lebih sedikit berbanding Umno.

 

 

Perwakilan BN memiliki jumlah terbanyak dalam komposisi di DUN Perak, berjumlah 25 orang, sementara yang lain terdiri daripada DAP (16), Amanah (5) dan masing-masing tiga dari PKR, PAS dan seorang bebas.

Sementara itu, Bersatu memiliki enam kerusi termasuk bekas Adun Buntong daripada DAP A Sivasubramaniam.

Sementara itu, pemimpin Umno termasuk pengerusi negeri, Saarani Mohamad, ketika dihubungi, mengambil sikap berdiam diri mengenai perkara itu.

“Tolong tanya speaker,” kata Saarani ketika dihubungi.

Dalam surat kepada speaker bertarikh 18 November, Abd Manaf berkata Ahmad Faizal mendapat sokongan mencukupi majoriti anggota dewan, maka oleh sebab itu dia mengajukan usul keyakinan terhadap Ahmad Faizal, lapor Sinar Harian.

 

sumber: https://www.malaysiakini.com/news/552913