Patutlah kaya tiba tiba, rupanya curi lukisan asli dari muzium..siap gantikan dengan yang tipu lagi!

Menurut mahkamah Munich, kakitangan sebuah muzium di Jerman telah menukar lukisan asli dengan yang palsu sebelum menjual karya asli tersebut untuk menampung gaya hidup mewahnya, termasuk membeli jam tangan mahal.

Dia telah diberikan hukuman penjara yang ditangguhkan selama 21 bulan dan diarahkan untuk membayar semula lebih daripada 60,600 euro (kira-kira RM299,804) kepada muzium tersebut.

Dalam kenyataan akhbar baru-baru ini, Mahkamah Daerah Munich menyatakan bahawa hukuman tersebut telah dijatuhkan dengan mengambil kira pengakuan bersalah lelaki tersebut.

“Dia berkata bertindak tanpa berfikir. Dia tidak lagi dapat menjelaskan kelakuannya,” kata hakim ketika membacakan keputusan mahkamah

Lelaki tersebut bekerja dalam pengurusan koleksi di Muzium Deutsches di Munich dari Mei 2016 hingga April 2018.

Pada ketika itu, dia mencuri lukisan “Das Märchen vom Froschkönig” (The Tale of the Frog Prince) oleh Franz von Stuck. Kemudian, dia menggantikannya dengan hasil seni palsu dan menjual karya asli tersebut.

Dia berbohong kepada sebuah rumah lelongan di Munich dengan mengatakan bahawa lukisan itu pernah menjadi milik datuk dan neneknya. Kemudian, lukisan tersebut dijual kepada sebuah galeri di Switzerland dengan harga 70,000 euro (kira-kira RM346,308).

Lelaki tersebut menerima hampir 50,000 euro (kira-kira RM247,363) secara tunai, jumlah tersebut selepas ditolak dengan yuran dan kos yang dikenakan oleh rumah lelongan.

Dia juga mencuri tiga lukisan lain dari fasiliti penyimpanan muzium dan berjaya menjual dua daripadanya. Satu daripada karya tersebut dijual melalui lelongan dan satu lagi dibeli secara langsung oleh rumah lelongan. Ini menyebabkan lelaki tersebut menerima 11,490 euro (kira-kira RM56,835).

Baca juga: “Tak masak malam sebab duit takde tapi esoknya suami pinjam boss, bila boss tahu terus dia koyak cek depan muka suami sampai..”