Pelajar terima pampasan RM4.48 juta selepas sekolah abaikan petisyen ‘Let’s Kill Eleri Irons’

Sekolah sepatutnya menjadi tempat selamat buat semua pelajar untuk mendapatkan pendidikan dalam keadaan terjamin keselamatan bukan ambil tidak endah mengenai kes buli yang berlaku dalam kalangan pelajar.

Daerah Sekolah Bersepadu El Segundo telah diarah membayar $1 juta RM4.48 juta) selepas mereka gagal melindungi seorang remaja, Eleri Irons, yang kini berusia 18 tahun, daripada pembuli semasa dia di sekolah menengah.

Menurut tuntutan mahkamah yang difailkan terhadap daerah sekolah pada April 2019, tiga rakan sekelas membuli Eleri antara November 2017 dan Jun 2018 dengan “gangguan lisan, menyebarkan khabar angin jahat dan menghantar komen secara langsung ke arah mesej teks” kepadanya.

Petisyen bertajuk ‘Let’s Kill Eleri Irons’ telah dimulakan oleh rakan remaja terbabit pada Jun 2018.

Menurut Los Angeles Times, daerah sekolah itu diperintahkan oleh juri Mahkamah Tinggi Los Angeles County untuk membayar Eleri, yang menjadi mangsa buli ketika dia berusia 13 tahun.

Seorang pelajar memulakan petisyen yang dipanggil ‘Mari kita bunuh Eleri Irons, mengikut tuntutan mahkamah yang difailkan oleh ibu bapa remaja itu, Christopher dan Natalie Irons, pada 2019.

Mereka berkata guru tidak memberitahu mereka walaupun menemui petisyen itu, mengakibatkan “fizikal yang ketara dan trauma psikologi” remaja itu.

Peguam Eleri Christa Ramey berkata gadis itu “mengalami PTSD, memotong dirinya dan mencari perlindungan di pejabat jururawat sekolah hampir setiap kali rehat makan tengah hari.”

Christa berkata, ibu bapa Eleri meminta bantuan daripada pentadbir dan kaunselor sekolah, tetapi mereka “menolak kebimbangan itu sebagai drama mengenai cinta tiga segi remaja.”

Peguam juga menuduh bekas Pengetua Melissa Gooden, yang kini pengarah eksekutif sumber manusia daerah itu, mendakwa secara palsu telah memaklumkan kepada polis tentang petisyen itu pada 13 Jun 2018.

“Dia tidak menghubungi polis hari itu. Dia cuba untuk menjadikannya seolah-olah mereka melakukan segala yang mereka boleh, tetapi pada hakikatnya, sepanjang tahun, mereka tidak melakukan apa-apa. Mereka tidak pernah menyiasat satu pun dakwaan buli yang dibuat oleh anak guam saya.

“Setiap guru, kaunselor dan pentadbir yang menyentuh kes ini bukan sahaja gagal anak guam saya, tetapi juga penceroboh dan setiap pelajar lain di sekolah. Buli perlu dipandang serius dan pentadbir bertanggungjawab apabila mereka tidak menghentikannya,” kata Christa.

Mengulas mengenai kemenangan itu, Eleri berkata, “Saya amat bersyukur kerana saya dapat berkongsi pengalaman saya dan benar-benar dipandang serius supaya apabila kanak-kanak meminta bantuan pada masa akan datang, pihak sekolah akan menanganinya dengan cara yang sepatutnya.”

Penguasa sekolah El Segundo Melissa Moore berkata daerah itu telah menambah dua jawatan pembantu keselamatan pelajar di dua sekolah rendah dan mereka juga telah melaksanakan pelan keselamatan untuk semua sekolah.

“Sebagai sebuah daerah sekolah, kami menghormati keputusan mahkamah dan mengakui dapatan tuntutan mahkamah. Langkah seterusnya terpulang kepada penasihat undang-undang kami.

“Semasa kami bergerak ke hadapan, kami komited untuk memperbaiki diri dan melakukan segala yang kami mampu untuk mencegah buli di sekolah kami,” kata Melissa.

Baca Juga: Dakwa hutang RM4,000 belum langsai, Shahir tak larikan diri bakal bincang cara baik

Baca Juga: Menteri Agama sahkan wanita pakai ihram sudah pulang tapi tak dapat kesan di mana dia sekarang