Pelajar ‘terlalu buas’, alami kerosakan hati selepas guru denda squat 200 kali

Seorang pelajar lelaki berusia 14 tahun di China telah dimasukkan ke unit rawatan rapi selepas mengalami kerosakan hati yang disebabkan oleh hukuman ‘squat’ atau bangun duduk sebanyak 200 kali yang dikenakan oleh gurunya.

Portal berita South China Morning Post melaporkan bahawa pengalaman pahit pelajar yang bernama Liu itu telah dikongsi oleh bapanya di media sosial.

Guru yang bernama Tao menghukum Liu dengan membuatnya melakukan squat sebanyak 200 kali kerana dia telah bercakap dengan rakan sekelasnya di Sekolah Menengah Quan Tang di wilayah Hunan.

Liu kemudian mengalami ketidakselesaan yang teruk selama beberapa hari selepas menjalani hukuman tersebut.

Pada hari berikutnya, Liu diarahkan untuk berjalan beberapa pusingan semasa kelas pendidikan jasmani, walaupun dia telah memberitahu seorang guru lain bahawa kakinya sakit.

Guru yang bernama Wen menegaskan bahawa berjoging perlahan dapat membantu mengurangkan sakit otot dan membantu dalam proses pemulihannya.

Setelah keadaan Liu menjadi semakin teruk, ibunya membawanya ke Hospital Rakyat Ningxiang, di mana dia didiagnosis mengalami rhabdomyolysis (kerosakan tisu otot) dan kerosakan hati.

Ketika keadaan Liu menjadi kritikal selepas tiga hari, dia dipindahkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) di Hospital Universiti Pusat South Xiangya, di mana dia menerima beberapa sesi pertukaran plasma dan dialisis.

Siasatan oleh Biro Pendidikan tempatan mengesahkan bahawa Tao bersalah dalam kes tersebut, dan sekolah tersebut akan menanggung semua perbelanjaan perubatan yang diperlukan oleh mangsa.

Baca juga: Cuci pinggan makan yang dikongsi dengan non muslim?Jangan ragu-ragu..ini huraiannya