Pelakon China didenda RM4.74 juta kerana iklan palsu

Pelakon China didenda RM4.74 juta (7,22 juta Yuan) kerana iklan palsu oleh biro pengawal selia pasaran China.

Menurut Global Times, Jian Tian, duta Infinite Free yang berdaftar di Guangzhou, mendakwa gula-gula berperisa buah dan sayur syarikat itu mampu menghalang penyerapan gula, minyak dan lemak tanpa mengesahkan fungsinya.

Undang-undang pengiklanan China menetapkan bahawa makanan biasa tidak dibenarkan dipromosikan kerana mempunyai fungsi terapeutik.

Memetik kenyataan Pentadbiran Negeri bagi Peraturan Pasaran, portal itu melaporkan bahawa pendapatan Jing sebanyak 2.58 juta yuan (RM1.69 juta) daripada pengendorsan itu turut dirampas dan dia didenda tambahan 4.64 juta Yuan (RM3.04 juta), berjumlah keseluruhan. 7.22 juta yuan.

Selepas berita tersebar tentang dendanya, Jing pergi ke Sina Weibo untuk memohon maaf kerana gagal menyemak kontrak dan menipu pengguna.

Jing berkata, dia mengakui kesilapannya dan telah membayar denda serta berikrar untuk bertanggungjawab terhadap pengguna dan tidak menyokong produk yang tidak disahkan pada masa hadapan.

Gula-gula tersebut dijual pada harga kira-kira 100 Yuan (RM65) sejak itu telah dikeluarkan daripada rak platform e-dagang utama seperti Taobao dan JD.com.

Jing, yang membintangi Pacific Rim 2, merupakan penghibur terbaharu yang terlibat dalam kes undang-undang selepas pelakon China Deng Lun didenda 106 juta Yuan (RM69.5 juta) kerana mengelak cukai pada Mac.

Baca Juga: Impian nak jadi haiwan tercapai, habiskan RM690,000 untuk kostum anjing ultra-realistik

Baca Juga: “Stress teramat”- Warganet kongsi pengalaman setiap hari hadap jem teruk di KL