Penat hadap banjir, warga emas habiskan RM47,000 untuk bina rumah terapung

Berjaya menyelamatkan 60 ekor ayam dengan rekaan reban terapung pada 2018 menjadi inspirasi buat warga emas untuk bina rumah terapung dengan modal RM47,000 bagi menghadapi banjir.

A Bakar Che Ahmad, 67, dari Kampung Tebak menggunakan 69 biji tong plastik yang berfungsi sebagai pelampung bagi memastikan rumah dengan lima bilik tersebut terapung dan tidak ditenggelami air.

“Saban tahun, kawasan ini sentiasa banjir dengan kedalaman air melebihi empat meter, jadi saya ambil keputusan bina rumah terapung ini sebagai persediaan awal untuk sebarang kecemasan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Tanpa kemahiran dalam bidang pertukangan, A Bakar tetap berusaha menyiapkan rumah tersebut mengikut rekaan yang digambarkan.

Bagi mengukuhkan lagi rumah, dua tiang besi turut diikat pada rumah supaya kediaman terbabit kukuh dan tidak dihanyutkan arus banjir.

“Saya tinggal di sini bersama isteri dan dua anak, rumah lama dibina dua tingkat memang sering dinaiki air jadi saya buat rumah ini di sebelah.

“Rumah terapung ini masih di peringkat percubaan sebab baru siap, saya harap ia dapat terapung dengan baik ketika banjir nanti,” katanya.

Baca Juga: Wanita mualaf minta bapa bukan Islam jadi wali, netizen pakat bagitahu nanti nikah tak sah sebab…

Baca Juga: Anwar bertegas tuntut kerajaan beri penjelasan dakwaan kemasukan Mossad dalam negara