PM jumpa Muhyiddin, akan umum Hishamuddin TPM dalam masa terdekat?

Hishamuddin bakal TPM? Ismail Sabri dijangka bertemu Muhyiddin hari ini. Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bakal meletakkan seorang Ahli Parlimen (MP) daripada UMNO untuk mengisi jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) dalam rombakan Kabinet yang diuar-uarkan minggu depan.

Seperti yang dipetik Agenda Daily, Berada di tangga teratas pilihannya ialah Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang dilihat lebih berwibawa daripada MP UMNO yang lain, terutama di dalam urusan pentadbiran Kerajaan Pusat.

Dari segi kekananan, Hishammuddin telah menjadi Menteri di beberapa kementerian utama, setelah pada awalnya dilantik sebagai Timbalan Menteri Perusahaan Utama pada 1996, sebelum menjadi Menteri penuh di Kementerian Belia dan Sukan pada 1999.

Beliau juga pernah menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), selain empat kementerian yang dianggap sebagai ‘tangga’ menuju pintu pejabat TPM dan PM iaitu Kementerian Pendidikan; Kementerian Luar; Kementerian Dalam Negeri; dan Kementerian Pertahanan.

Bagaimanapun sumber memberitahu Agenda Daily, Ismail Sabri perlu mendapat ‘kelulusan’ daripada Pengerusi Perikatan Nasional (PN) yang juga Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin, untuk melantik Hishammuddin sebagai TPM, bukan daripada Majlis Tertinggi (MT) atau Presiden UMNO.

Ini kerana, PN serta yang bersekutu dengannya, adalah gabung terbesar parti-parti di luar Barisan Nasional (BN) yang memberi sokongan kepada Ismail Sabri untuk menjadi PM kesembilan.

Di dalam Kabinet sekarang, BN mempunyai 13 menteri, termasuk Ismail Sabri sendiri sebagai PM, dengan 11 daripadanya daripada UMNO dan masing-masing satu MCA dan MIC.

Manakala PN juga mempunyai 13 kerusi menteri dengan 10 daripada Bersatu, dan PAS (tiga).

Gabungan Parti Sarawak (GPS) mempunyai empat menteri, serta satu daripada Parti Bersatu Sabah (PBS). Untuk rekod, GPS sebelum ini telah bertindak keluar daripada BN, dan memberi sokongan kepada PN.

Sementara, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz adalah satu-satunya Menteri penuh yang tidak menyertai mana-mana parti politik dan dilantik sebagai Senator.

Bagaimanapun, sumber memberitahu Agenda Daily, Ismail Sabri tidak boleh mengetepikan beberapa individu lain bagi mengisi kerusi TPM, terutama dua pemimpin Bersatu – Naib Presiden, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, dan Setiausaha Agung, Datuk Seri Hamzah Zainuddin.