Ramai tak tahu rupanya hampir 80,000 pembeli rumah berjaya kerajaan MADANI selamatkan dari 663 projek ‘sakit’

Ramai tidak tahu bahawa kerajaan MADANI telah berjaya menyelamatkan 663 projek perumahan swasta yang ‘sakit’ dan terbengalai melibatkan seramai 78,554 pembeli rumah.

Menurut pemerhati politik, @StratcommPMX, secara mudahnya, andaikan 80,000 pembeli x 3 orang per keluarga, hampir 240,000 orang yang telah diselamatkan ‘masa depan’ mereka.

Pada 2023: 1 Januari ke 31 Disember

πŸ“Œ 452 projek hartanah sakit / 53,697 unit / GDV RM39. 814 bilion

Pada 2024: 1 Januari ke 31 Mei

πŸ“Œ 211 projek hartanah sakit / 24,857 unit / GDV RM17.28 bilion

JUMLAH:

πŸ“Œ 663 projek hartanah sakit / 78,554 unit / GDV RM57.09 bilion

Nga Kor Ming

Andaikanlah kita ambil pukul rata semua pembeli mengambil pinjaman bank 90% dari nilai total GDV (RM57.09 bilion), hampir RM52 bilion pinjaman bank dibuat.

Setiap projek hartanah ‘high rise’ diberi masa 36 bulan + 12 bulan untuk disiapkan dan dalam tempoh 48 bulan tersebut, bank akan ‘release’ bayaran kepada pemaju mengikut progress yang dah disiapkan.

Dalam tempoh tersebut, pembeli unit perlu menjelaskan bayaran interest dan ia meningkat in staggered sehingga projek siap (dan bermula bayaran penuh).

Tapi, jika projek delay lebih 4 tahun, setiap bulan pula perlu bayar interest bank semata-mata, pembeli pun boleh naik gila.

Ada yang terpaksa masuk program Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK), ada yang muflis malah bunuh diri kerana malu dengan bebanan hutang!

Tak kurang juga pasangan suami isteri yang bergaduh sehingga rumahtangga berantakan.

Akibatnya, anak-anak kecil menjadi mangsa perpecahan rumahtangga selain pelbagai masalah sosial lain.

Dan di sinilah usaha Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming memberi impak besar kepada masa depan pembeli.

180 darjah kehidupan pembeli rumah sakit berubah lebih baik. Bukan kaleng-kaleng,

Apa usaha Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) yang diterajui Nga Kor Ming?

Secara mudahnya ada 4 strategi jangka pendek dan panjang:

πŸ“Œ Pertama, mengumpul senarai nama pembeli perumahan kerajaan yang terkesan dan bantu utk pengstrukturan semula pinjaman dgn LPPSA (khas utk projek SPNB, PPAM, PRIMA, Residensi Wilayah)

πŸ“Œ Kedua, bantu pembeli utk mendapatkan khidmat peguam dan surat pengesahan jika pembeli ingin menamatkan perjanjian jual beli tersebut.

πŸ“Œ Ketiga, pemantauan melalui Task Force Projek Perumahan Swasta Sakit dan Terbengkalai (TFST) utk pastikan pemaju mempercepatkan penyiapan projek (perlu komitmen pemaju dna pembeli)

πŸ“Œ Keempat, meminda Akta 118 (Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966) supaya pemaju yang terlibat dalam penipuan boleh dihalang keluar negara dan didakwa di bawah Seksyen 18A Akta 118 sebagai langkah pencegahan.

Jadi, kita sebagai pembeli perlu sedar hak-hak kita dan beri sokongan padu kepada usaha-usaha KPKT ini.

Mungkin sekarang orang lain menjadi mangsa, kemudian hari mungkin keluarga atau kenalan kita.

BACA JUGA Boleh pula dia tinggalkan nota nasihat, pencuri β€˜viral’ ini akhirnya dicekup