Restoran kenakan caj jika anak ‘nakal’ dalam restoran, ada yang kena caj cecah RM238

Sebuah restoran di Amerika Syarikat (AS) memutuskan untuk mengenakan bayaran tambahan kepada pelanggan yang gagal mengawal anak mereka semasa makan di dalam premis.

Portal news.sky.com melaporkan bahawa Restoran Toccoa Riverside menyediakan maklumat mengenai ‘surcaj dewasa’ yang tersembunyi di bahagian bawah menu. Mereka menambahkan tiga tanda dolar di sebelah perkataan ‘Untuk orang dewasa yang tidak dapat menjaga anak’ dan ‘Tidak hormat, tiada perkhidmatan’.

Bagi sesetengah pengunjung, mereka mendapati cara yang sukar untuk mengakui kesalahan mereka apabila mereka perlu membayar bil makanan.

“Pemilik keluar dan memberitahu saya dia menambah caj AS$50 (kira-kira RM238) dalam bil saya kerana kelakuan anak saya.

“Anak saya menonton tablet sehingga makanan tiba, makan makanan mereka dan isteri membawa mereka keluar sementara saya menunggu dan membayar bil,” kata Kyle Landmann ketika mengulas hal berkenaan

“Saya masih ingat berfikir, tidak mungkin ini benar. Anak saya duduk di satu hujung meja, dan mereka sangat baik.

“Saya juga katakan di tengah hidangan, saya tidak percaya betapa berkelakuan baik mereka (anak),” kata isterinya, Lyndsey Landmann, kepada rancangan NBC News Today.

Dia berkata selepas keluarganya selesai menjamu selera, pemiliknya datang ke meja mereka.

“Dia mempunyai menu di tangan dan menunjukkan kepada kami dengan bercakap mengenai bayaran.

“Pada mulanya saya fikir dia akan memuji kami dan mengatakan kamu tidak akan dikenakan caj kerana anak kamu berkelakuan baik,” kata Landmann.

Sebaliknya, mereka didapati bersalah apabila Landmann mendakwa pemilik restoran memberitahu anaknya terlalu bising dan berlari di luar.

“Jika kamu mempunyai anak, elakkan tempat ini sama sekali.

“Pemilik yang paling biadap kerana membuat kecoh di hadapan seluruh restoran kerana anak kami berlari dan turun di tepi sungai… kami disuruh pergi ke Burger King dan Walmart serta ibu bapa yang buruk,” kata pengunjung lain, Danielle Hampy.

Sky News cuba menghubungi restoran tersebut untuk mendapatkan maklumat lanjut, tetapi seorang kakitangan memberitahu NBC News, rakan kongsi Sky di AS, bahawa mereka enggan memberi ulasan mengenai dasar yang sudah lama diamalkan selama bertahun-tahun.

“Kami hanya mahu tinggal di dalam hutan dan masak,” katanya.

Baca juga: Tak tahan perlu jaga ‘bayi’ dewasa, wanita ini menang saman halau dua anak keluar rumah