Rogol dua anak kandung, lelaki dijatuhi hukuman penjara 426 tahun dan 240 sebatan

Seorang lelaki yang bekerja sebagai penyelia syarikat hiburan dijatuhi hukuman penjara 426 tahun dan 240 sebatan selepas didapati bersalah merogol, melakukan seks luar tabii dan amang seksual terhadap dua anak kandungnya sejak tujuh tahun lalu.

Hukuman tersebut dijatuhkan oleh Mahkamah Sesyen Ayer Keroh di Melaka semalam selepas mahkamah menetapkan hukuman penjara itu berjalan serentak dan berperingkat dari tarikh tertuduh ditangkap pada 18 September 2022

Ini menjadikan hukuman keseluruhan berjumlah 45 tahun dan 24 sebatan maksimum.

Hakim Nariman Badruddin membuat keputusan itu selepas mempertimbangkan pengakuan bersalah dan rayuan tertuduh, fakta kes, keterangan impak mangsa serta hujah pendakwaan.

Mengikut fakta kes, tertuduh yang berusia 56 tahun itu me­lakukan tindakan jijik berkenaan di kediamannya di Taman Thamby Chik dalam daerah Melaka tengah sejak kedua-dua mangsa berusia 12 tahun.

Tertuduh turut menggunakan alat mainan seks terhadap mangsa selain berani melakukan perbuatan terkutuk itu ketika isterinya berada di rumah. Perbuatan itu terbongkar selepas isterinya melihat tertuduh sedang merogol anak keduanya dalam sebuah bilik pada 5 September 2022.

Timbalan Pendakwa Raya Anis Najwa Nazari memohon hukuman berat dengan tempoh pengasingan yang lama dikenakan terhadap tertuduh lapor Utusan.

Tertuduh yang didakwa atas 28 pertuduhan itu merayu mahkamah mengambil kira keadaan kesihatannya yang merosot, selain telah insaf dan mendakwa keluarganya sudah memaafkan perbuatannya berkenaan.

Ugut bunuh isteri jika lapor polis

Sementara itu, dalam prosiding berasingan, tertuduh dihukum penjara dua tahun oleh Mahkamah Majistret kerana mengugut untuk membunuh isteri dan anak-anaknya.

Majistret Mazana Sinin mengarahkan hukuman tersebut berjalan dari tarikh tertuduh ditangkap.

Tertuduh membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah.- UTUSAN

Baca Juga: Lelaki mengaku bersalah atas 28 pertuduhan rogol dua anak kandung

Baca Juga: Selepas 5 tahun Aishah tuntut hadiah GV4 akhirnya selesai, bukan tamak tapi peringatan buat bakal penaja