Rupanya mudah saja nak cuci kerang bukannya satu persatu, guna bahan di dapur garenti putih

Kerang merupakan salah satu makanan laut yang malas dibeli oleh surirumah kerana bertapa sukarnya untuk mencuci perlu sental satu persatu.

Jadi, rupanya ada cara untuk mencucinya maklumlah, kerang ini hidup di kawasan berlumpur. Jadi agak kotor.

Kerang yang masih bercengkerang memang perlu dibersihkan sebelum dimasak. Ini kerana terdapat banyak lumpur yang melekat padanya.

Jika tidak dicuci, bimbang pula ia akan mencemarkan makanan anda serta menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti keracunan makanan serta cirit-birit.

Caranya mudah sahaja. Ada pelbagai bahan-bahan semulajadi yang boleh anda guna untuk membersihkan kerang ni. Ikuti perkongsian dari @NorbayaDahalan ini.

Jom hari ini saya nak kongsikan cara cuci kerang tanpa perlu sental satu-satu. Gunakan bahan-bahan yang ada di dapur sahaja. Ini 7 cara yang anda boleh guna.

 1. Serbuk Cili/Cili Kering + Air
  Campurkan cili kering dan air sehingga paras kerang. Biarkan dalam 20 minit. Kerang akan terbuka dan muntahkan pasir-pasir yang ada padanya. Saya selalu guna teknik ini untuk bersihkan lala.
 2. Hampas kelapa
  Ramas dan gaul kerang dengan hampas kelapa. Biarkan 30 minit. Kotoran kerang akan melekat pada hampas kelapa. Boleh juga guna cara ini untuk bersihkan siput sedut.
 3. Serai
  Ketuk serai agak separuh hancur dan masukkan dalam bekas kerang. Gaul dan ramas sedikit bagi mesra serai dan ekrang. Masukkan air sama paras kerang. Biarkan selama 30 minit, kemudian bilas.
 4. Air Asam Jawa
  Campurkan air asam jawa bersama air basuhan beras atau air biasa. Ramas pada kerang. Biarkan dalam 15 minit kemudian cuci bersih.
 5. Kapur Makan
  Bancuh sesudu kapur makan dengan air kemudian masukkan pada kerang. Gaul dan ramas seketika. Kemudian, rendam 15 minit dan bilas cuci bersih.
 6. Serbuk Kunyit
  Masukkan 2-3 sudu besar serbuk kunyit pada bekas jerang. Ramas dan gaul kerang. Biarkan dalam 15-20 minit, Kemudian, basuh bilas bersih-bersih.
 7. Asam Keping
  Masukkan beberapa keping asam keping dan sedikit air. Ramas pada kerang. Biarkan 20 minit kemudian cuci bersih.

Dengan langkah-langkah ini, anda boleh membersihkan kerang tanpa perlu menyental satu-persatu dan juga memastikan kerang berada dalam keadaan baik untuk dimasak atau dihidangkan.

Pastikan juga anda sentiasa membuang kerang yang dibuka sebelum memasak, kerana ini boleh menjadi tanda bahawa kerang telah mati dan mungkin tidak selamat untuk dimakan.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Lemon8 @NorbayaDahalan

Baca juga: Kereta wira ada ‘sentimental value’, Jasmin Hamid tak kisah dilabel senget sekali pun