Rupanya punca Covid-19 mengganas di India adalah sebab orang politik

Laporan dari Al-Jazeera mengatakan semalam India telah mencatatkan satu rekod baru dalam situasi pendemik COVID-19 dimana dalam masa 24 jam 412,262 kes baru dilaporkan menjadikan jumlah yang dijangkiti melebihi 21 juta kes.

Jumlah kematian baru ialah 3,980 orang menjadikan keseluruhan yang meninggal kerana pendemik ini di India ialah 230,168 orang.

Hospital-hospital di India dipenuhi dengan pesakit koronavirus, saudara-mara pesakit berusaha mencari bekalan oksigen, dan krematorium serta tanah perkuburan hampir penuh dan pekerjanya berkerja tanpa henti untuk membakar dan mengkebumikan yang mati kerana COVID-19.

Semuanya dikatakan berpunca dari seorang Ahli Politik yang gila kuasa.. meskipun mengalami lonjakan kes Covid-19, lebih sebulan lalu, kerajaan India tetap nekad mengadakan pilihan raya peringkat negeri di lima buah negeri.

Perdana Menteri India, Narendra Modi tetap mengadakan rapat-rapat umum pilihan raya dengan orang ramai berbondong-bondong berhimpun serta melanggar peraturan jarak selamat dan memakai pelitup muka.

Laung Modi kepada penyokongnya di negeri Bengal Barat pada 17 April, sebelum pilihan raya tempatan…

“Saya belum pernah melihat himunan manusia yang begitu besar sebelum ini!”

“Di mana sahaja saya dapat melihat, saya hanya dapat melihat manusia. Saya tidak dapat melihat apa-apa lagi. ”

Ketika satu lagi gelombang jangkitan COVID-19 yang membunuh melanda India, Modi menolak untuk membatalkan Perayaan besar Hindu yang dihadiri oleh berjuta-juta orang. Pertandingan kriket, yang dihadiri oleh puluhan ribu, juga dilanjutkan.

Sebelum ini pada bulan Januari ketika kes surut, Modi dengan bangga berkata dalam Forum Ekonomi Dunia bahawa negara itu “telah menyelamatkan umat manusia dari bencana besar dengan mengawal korona dengan berkesan”.

Parti Bharatiya Janata (BJP) yang dianggotainya memuji “kepemimpinannya yang berwawasan”, menjadikan India sebagai “negara yang bangga dan menang dalam memerangi COVID”.

Pada pertengahan Mac, puluhan ribu menghadiri pertandingan kriket menentang England di stadium Narendra Modi di Gujarat, sebuah peristiwa yang membanggakan kebanggaan negara bahkan di tengah peringatan bahawa jangkitan semakin meningkat.

Pada 21 Mac, iklan di halaman depan surat kabar berbunyi: “Safe Clean Safe,” ketika Modi dan sekutu politik menyambut penyembah Hindu ke Kumbh Mela, setu ziarah ke sungai Ganges yang menarik berjuta-juta sepanjang April.

Perlu diingat, pada bulan Mac 2020, pemerintahannya telah menyalahkan perhimpunan orang Islam seramai 3.000 orang atas peningkatan jangkitan pendemik ini.

Semoga Allah jauhkan ahli politik jenis yang gila nak berkuasa hingga tak peduli apa ini dari negara kita hendakNya.

sumber : http://www.anaksungaiderhaka.com/2021/05/ahli-politik-gila-kuasa-punca-covid.html