Rupanya ramai masih tak sedar, ini antara 5 pantang larang ketika guna ‘air fryer’ di rumah..

Seiring dengan perkembangan zaman, segala-galanya semakin mudah. Di pasaran, terdapat pelbagai peralatan dan peranti moden yang direka untuk memudahkan kehidupan manusia, dari saat bangun tidur di pagi hari sehingga tiba masanya untuk tidur semula pada waktu malam.

Demikian juga dalam urusan memasak di dapur, terdapat berbagai jenis teknologi terkini yang bertujuan untuk memudahkan tugas-tugas ibu dalam menyediakan makanan untuk keluarga tercinta.

Salah satu contohnya adalah air fryer. Bayangkan, dengan alat ini, berbagai jenis hidangan dapat disiapkan dengan mudah. Anda hanya perlu menetapkan suhu dan masa, lalu tekan butang. Semudah itu, tinggal menunggu sampai masakan selesai.

Walau bagaimanapun, walaupun air fryer adalah alat yang mudah digunakan, ramai di antara kita sering melanggar lima pantang larang dalam penggunaannya semasa memasak.

Yang akhirnya boleh merugikan diri sendiri dan boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan. Jika pantang larang ini dilanggar, kemungkinan besar air fryer akan cepat rosak dan itu akan mengecewakan para ibu.

1. Isi sampai penuh

Benar, mengisi air fryer hingga penuh semasa memasak boleh merosakkan peralatan tersebut. Selain itu, hal ini mungkin juga mengakibatkan makanan yang hendak dimasak, seperti ayam panggang, tidak masak sepenuhnya atau tidak merata.

2. Langsung tak guna minyak masak

Sekurang-kurangnya, sapulah sedikit minyak pada makanan yang hendak dimasak. Minyak ini berfungsi untuk menjadikan makanan lebih rangup dan lazat. Selain itu, minyak juga membantu agar makanan dapat masak dengan sekata.

3. Tak sapu sedikit minyak pada permukaan air fryer

Tujuannya adalah untuk memudahkan anda mengeluarkan makanan nanti apabila sudah siap dimasak. Minyak yang disapu pada permukaan air fryer atau pada bahagian bawah dapat mencegah makanan daripada melekat pada air fryer.

4. Tak membalikkan makanan

Walaupun anda menggunakan air fryer untuk memasak, tetapi sentuhan dan pengawasan anda tetap diperlukan. Untuk memastikan makanan dimasak dengan merata, anda perlu membalikkan makanan yang sedang dimasak, sebagaimana yang anda lakukan apabila menggoreng makanan dengan menggunakan kuali.

5. Tak basuh selepas digunakan

Walaupun air fryer cenderung untuk menghasilkan makanan dengan lebih sedikit minyak, minyak yang terkandung dalam bahan-bahan yang dimasak, seperti lemak dari ayam, boleh melekat pada permukaan dalam air fryer.

Lemak-lemak yang dibiarkan terlalu lama dalam air fryer boleh mengeras dan menjadi sukar dibersihkan. Selain itu, bau yang kurang menyenangkan juga boleh muncul, menjadikan makanan yang dimasak selepasnya kurang sedap untuk dimakan.

Oleh itu, membersihkan air fryer dengan teliti selepas digunakan adalah penting untuk menjaga kebersihan dan kesegaran makanan yang dimasak.

Baca juga: Ada rumah harga RM114 juta, siap ada pantai peribadi lagi..Shah Rukh Khan mahu jalani kehidupan seperti ‘raja’ sebenar