Sangat baik untuk kesihatan, ini 5 kebaikan rempah termahal dunia..boleh bantu kuruskan badan lagi

Dalam banyak-banyak rempah, rempah yang paling mahal di dunia adalah safron.

Safron merupakan rempah yang diperoleh dari bunga Crocus sativus dan digunakan dalam masakan untuk memberi warna kuning dan aroma unik.

Harganya tinggi kerana ia dikumpul secara manual, bunga-bunganya sangat kecil, dan ia memerlukan kuantiti besar bunga untuk menghasilkan sejumlah kecil safron.

Safron juga digunakan dalam perubatan tradisional dan kosmetik. Harganya boleh mencapai ribuan dolar untuk satu kilogram, menjadikannya rempah yang sangat berharga.

Mari kita lihat 5 kebaikan safron untuk kesihatan:

1. Agen antioksida yang luar biasa

Safron mengandungi pelbagai sebatian tumbuhan yang menakjubkan. Ia berperanan sebagai antioksidan, iaitu molekul yang melindungi sel-sel anda daripada radikal bebas dan tekanan oksidatif.

Crocin dan crocetin adalah dua agen antioksidan yang terdapat dalam safron, dan itulah yang memberi safron warnanya yang merah yang khas. Selain itu, crocin dan crocetin juga melindungi sel-sel otak daripada kerosakan progresif.

2. Boleh merawat gejala kemurungan

Safron juga dikenali sebagai rempah matahari. Ini bukan hanya kerana warnanya yang unik, tetapi juga kerana ia dapat membantu meningkatkan mood anda.

Menurut tinjauan lima kajian, suplemen safron telah terbukti lebih berkesan daripada plasebo dalam merawat gejala kemurungan ringan hingga sederhana.”

3. Mungkin mempunyai sifat melawan kanser

Saffron kaya dengan antioksidan yang membantu menetralkan radikal bebas berbahaya. Kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas telah dikaitkan dengan penyakit kronik seperti kanser.

Dalam kajian dalam makmal, saffron dan komponennya telah terbukti secara khusus membunuh sel-sel kanser kolon atau menghentikan pertumbuhannya sambil menjaga keselamatan sel-sel yang sihat tanpa sebarang kerosakan.

Selain itu, ia juga berkesan dalam memerangi beberapa jenis kanser seperti kanser kulit, sumsum tulang, prostat, paru-paru, payudara, serviks, dan beberapa jenis sel kanser yang lain.

Walaupun penemuan daripada kajian dalam makmal ini menampakkan potensi yang menarik, kesan antikanser safron kurang dipelajari pada manusia, dan lebih banyak penyelidikan diperlukan sebelum ia boleh dijamin sebagai rawatan yang berkesan untuk memerangi kanser

4. Boleh mengurangkan simptom PMS

Sindrom Pra-Haid (PMS) adalah istilah yang menggambarkan gejala fizikal, emosi, dan psikologi yang berlaku sebelum permulaan haid.

Bagi wanita berumur antara 20 hingga 45 tahun, pengambilan 30mg safron setiap hari telah terbukti lebih berkesan daripada plasebo dalam merawat gejala PMS seperti kerengsaan, sakit kepala, dan sebagainya.

Satu kajian lain mendapati bahawa hanya dengan menghidu safron selama 20 minit membantu mengurangkan gejala PMS seperti kebimbangan dan menurunkan tahap hormon stres kortisol.

5. Mengurangkan selera makan dan menurunkan berat badan

Pengambilan snek yang tidak sihat dalam jumlah yang besar adalah tabiat yang boleh menyebabkan penambahan berat badan. Menurut kajian, safron boleh membantu mengawal selera makan anda.

Dalam satu kajian selama lapan minggu, wanita yang mengambil suplemen safron melaporkan perasaan kenyang yang lebih, mengurangkan pengambilan snek, dan mencapai penurunan berat badan yang ketara berbanding dengan wanita dalam kumpulan rawatan plasebo.

Dalam satu kajian selama lapan minggu yang lain, pengambilan suplemen ekstrak kunyit terbukti membantu mengurangkan selera makan, indeks jisim badan, lilitan pinggang, dan jumlah jisim lemak dengan ketara.

Walau bagaimanapun, saintis masih tidak pasti mengenai mekanisme bagaimana safron mengawal selera makan dan menyumbang kepada penurunan berat badan. Salah satu teori adalah bahawa safron meningkatkan mood, yang kemudiannya mengurangkan keinginan anda untuk mengambil snek.

Baca juga: Pukau 2.3 juta penonton! Pasangan ini kongsi resepi buat sabun pencuci limau..boleh tahan 2 bulan lagi