Saya ada 114 MP yang sokong tetapi tidak berpeluang buktikan, kata Tun M pada Agong

Tun Dr Mahathir Mohamad bingung mengapa dia tidak dibenarkan menunjukkan bukti bahawa dia mempunyai nombor parlimen yang diperlukan tahun lalu ketika Sheraton Move dilaksanakan oleh pemimpin Bersatu untuk mengambil alih pemerintahan.

Dia mengatakan bahawa dia bahkan diundang untuk menunjukkan sokongan ahli parlimen yang telah dia perolehi tetapi Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan cepat dilantik sebagai perdana menteri.

“Itu adalah keputusan yang dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong. Saya tidak tahu mengapa, ”kata Ahli Parlimen Langkawi yang berusia 96 tahun.

“Saya mendapat sokongan 114 anggota parlimen dan saya seharusnya diizinkan membentuk pemerintahan.

“Sepatutnya saya memimpin pemerintah, tetapi Muhyiddin dilantik dan saya tidak diberi kesempatan untuk membuat pembentangan. Jadi, dia menjadi perdana menteri. ”

Dr Mahathir, yang kini menjadi ketua Pejuang, menyatakan demikian semalam semasa lawatan konstituensi ke petani padi di Kg Telok Ulu Melaka di sini.

Beliau mengulas pemilihan naib presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai perdana menteri Malaysia kesembilan . Ismail Sabri mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di-Pertuan Agong Sabtu lalu.

Sebelum upacara mengangkat sumpah, Pengawas Rumah Tangga Diraja Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin telah mengesahkan bahawa Ismail Sabri mendapat sokongan majoriti di Dewan Rakyat dengan 114 anggota parlimen di sudut beliau, cukup untuk membentuk kerajaan.

Raja telah memerintahkan semua penggubal undang-undang untuk mengemukakan pernyataan undang-undang mengenai pilihan perdana menteri mereka pada pukul 4 petang 19 Ogos. Dia kemudian memberikan khalayak kepada 114 anggota parlimen untuk mengesahkan sokongan mereka terhadap Ismail Sabri.

Pelantikan baru itu susulan peletakan jawatan Muhyiddin sebagai perdana menteri pada 16 Ogos.

“Saya tidak peduli siapa yang menjadi perdana menteri, tetapi dia mesti menjadi pemimpin yang baik,” kata Dr Mahathir semalam.

“Muhyiddin hanya mendapat sokongan dengan menawarkan kedudukan kepada orang untuk menjadi menteri. Itu adalah rasuah, ”katanya.

“Seperti yang dapat dilihat orang, itu tidak bertahan lama. Lebih pendek dari masa saya; Saya mempunyai 22 bulan (sebagai perdana menteri), dia mempunyai 17 bulan. ”

Pada 29 Februari tahun lalu, Pakatan Harapan telah menyatakan bahawa 114 anggota Parlimen menyokong Dr Mahathir untuk kembali sebagai perdana menteri setelah dia mengundurkan diri.

Bagaimanapun, Muhyiddin, yang merupakan presiden Bersatu, mengangkat sumpah sebagai perdana menteri di Istana Negara dua hari kemudian.

Dr Mahathir, yang ketika itu menjadi ketua PH, telah mendakwa bahawa Muhyiddin secara keliru menyatakan bahawa dia mempunyai 114 anggota Parlimen di belakangnya ketika enam dari mereka sebenarnya berada di sudut Dr Mahathir.

“Angka yang dia kemukakan kepada raja tidak benar,” katanya ketika itu.

‘Tawaran untuk menentang mesti ikhlas’

Atas undangan Ismail Sabri untuk pembangkang bekerjasama dengan pemerintah baru, Dr Mahathir mengatakan bahawa dia selalu bersedia memberi orang peluang untuk membuktikan kemampuan mereka.

Saya ingin memerhatikan apa yang mereka lakukan. Mereka menawarkan anggota pembangkang untuk turut serta dalam pemerintahan. Saya rasa bagus untuk kita mencuba. ”
Dia menambah: “Kami boleh mengambil bahagian; kita harus melihat sama ada mereka asli atau tidak. Sekiranya kita mengambil bahagian dan mereka hanya memikirkan untuk mendapat penghargaan untuk diri mereka sendiri, maka tidak ada salahnya mengambil bahagian.

“Tetapi, jika mereka bersedia melakukan apa yang kita suruh lakukan, terutama yang berkaitan dengan Covid-19, maka ada baiknya kita ikut.”

Mengenai keyakinan pelabur, Dr Mahathir mengatakan: “Mereka ingin melihat apakah kerajaan ini benar-benar mesra perniagaan atau tidak.

“Sekiranya mereka mengetahui bahawa (seperti) dalam pemerintahan terakhir, (di mana beberapa) menteri menolak untuk melihat pelabur, di mana beberapa halangan diciptakan dalam cara berpotensi pelabur, termasuk meminta wang, itu mungkin tidak berfungsi untuk kita, “Katanya.

Dia mengatakan kerana sikap ini dalam pemerintahan sebelumnya, beberapa pelabur pergi ke Thailand, Indonesia dan Filipina sebagai gantinya. – The Vibes, 24 Ogos 202

sumber : https://www.thevibes.com/articles/news/39307/i-had-114-mps-too-but-didnt-get-same-chance-as-ismail-sabri-dr-mahathir