Sebenarnya pekerja boleh claim pampasan pada PERKESO jika positif Covid-19, ini caranya

Varian Omicron yang semakin mengganas ketika ini membimbangkan masyarakat awam terutama apabila sudah lebih 3 juta rakyat Malaysia dijangkiti wabak berkenaan.

Namun, setiap individu yang dijangkiti Covid-19 perlu tahu anda juga sebenarnya boleh menuntut faedah atau pampasan sekiranya anda dijangkiti wabak tersebut di bawah Skim Bencana Pekerjaan Perkeso Covid-19.

Ini merupakan perkongsian PERKESO sendiri yang perlu anda tahu.

Untuk makluman, pekerja yang disahkan positif Covid-19 di tempat kerja atau Person Under Investigation (PUI) disebabkan oleh pekerjaan dan menjalani tempoh kuarantin, boleh membuat permohonan tuntutan Faedah Hilang Upaya Sementara (HUS) melalui majikan.

PERKESO juga menubuhkan badan bertindak khas untuk menyiasat tuntutan di bawah skim berkenaan bagi mempercepatkan urusan bayaran kepada mereka yang terbabit.

Ramai yang telah berjaya membuat tuntutan / claim PERKESO disebabkan positif Covid-19. Jika anda masih belum membuat tuntutan, sila rujuk maklumat lanjut di bawah untuk mengetahui syarat dan cara claim PERKESO.

Apakah Skim Bencana Pekerjaan PERKESO Covid-19?

Pencarum PERKESO yang dijangkiti Covid-19 akibat dari aktiviti pekerjaan layak dilindungi di bawah Skim Bencana Pekerjaan yang menyediakan faedah berikut :

Faedah Perubatan
-Faedah Hilang Upaya Sementara
-Faedah Hilang Upaya Kekal
-Elaun Layanan Sentiasa
-Kemudahan Pemulihan
-Faedah Orang Tanggungan
-Faedah Pengurusan Mayat
-Faedah Pendidikan

Bagi pencarum PERKESO yang dijangkiti Covid-19 bukan berpunca dari pekerjaannya dan telah menyebabkan keuzuran yang berkekalan dan tidak berupaya bekerja semula termasuk kematian, perlindungan disediakan di bawah Skim Keilatan yang meliputi faedah berikut:

-Pencen Ilat
-Bantuan Ilat
-Elaun Layanan Sentiasa
-Kemudahan Pemulihan
-Pencen Penakat
-Faedah Pengurusan Mayat
-Faedah Pendidikan

Apa syarat buat claim PERKESO akibat jangkitan Covid-19

-Masih bekerja.
-Masih aktif sebagai pencarum Socso.
-Dijangkiti Covid-19 di tempat kerja.
*Jika tidak dijangkiti di tempat kerja, anda masih boleh buat tuntutan jika melibatkan keuzuran kekal @ kehilangan upaya sementara @ kematian.

Kadar bayaran/ faedah yang akan diterima

Bagi pencarum yang dijangkiti Covid-19 di tempat kerja, mereka layak mendapat faedah daripada PERKESO manakala bagi kes membabitkan kematian, pencarum yang berusia kurang 60 tahun layak untuk faedah walaupun jangkitan bukan di tempat kerja.

Macam mana nak tahu berapa pampasan yang kita layak terima? Ini perkiraannya :

(80 peratus purata gaji ÷ 30 hari) x (jumlah hari dirawat/kuarantin)

Cara buat tuntutan (Claim) jika positif Covid-19

 

borang PERKESO

Menjadi tanggungjawab Majikan untuk melaporkan kemalangan tersebut kepada PERKESO dengan kadar segera iaitu mengemukakan permohonan melalui Borang 34.

Cara permohonan untuk menuntut faedah PERKESO bagi kes Covid-19 adalah sama seperti tuntutan bagi kemalangan semasa bekerja iaitu dengan melengkapkan Borang 34 (Borang Butiran Notis dan Tuntutan Faedah). Permohonan boleh dibuat secara manual dan dikemukakan kepada pejabat PERKESO berhampiran.

Majikan boleh mengemukakan permohonan secara dalam talian menerusi Portal Permohonan Faedah di pautan https://faedah.perkeso.gov.my dengan log masuk menggunakan nama pengguna (username) dan kata laluan (password) yang sama bagi Portal ASSIST.

Permohonan yang telah lengkap perlu dihantar ke Pejabat PERKESO yang berhampiran untuk siasatan lanjut dari pegawai.

Berikut adalah dokumen yang diperlukan untuk membuat permohonan:

Borang Butiran Notis dan Tuntutan Faedah – 

Borang 34 https://www.perkeso.gov.my/…/Bor…/borang34/Borang_34.pdf

-Salinan kad pengenalan
-Sijil Cuti Sakit Asal
-Salinan rekod kedatangan / Kad perakam waktu bulan kemalangan yang disahkan oleh majikan atau surat pengesahan majikan (jika tidak mengamalkan rekod kedatangan / sistem kad perakam waktu).
-Laporan Pengesahan Positif Covid-19
-Slip gaji 6 bulan sebelum kemalangan
-Salinan muka hadapan buku akaun bank/ penyata akaun simpanan
-MC kalau tiada, surat kuarantin dari KKM pun boleh
-Isi Ruang Penyakit Khidmat

TAMBAHAN: Majikan perlu buat sedikit kronologi jangkitan di tempat kerja (Contoh: Siapa yang kena dahulu dan apa tindakan majikan apabila pekerja terkena jangkitan)

Tempoh proses tuntutan Skim Bencana Pekerjaan PERKESO Covid-19

Permohonan pencarum dijangkiti wabak itu semasa bertugas akan diproses secepat mungkin dan tempoh maksimum diambil Perkeso selama 45 hari daripada hari kes diterima.

Maklumat Lanjut: Untuk maklumat dan info lanjut tentang Skim Bencana Pekerjaan COVID-19 PERKESO, sila rujuk laman web rasmi PERKESO di pautan berikut:

https://www.perkeso.gov.my/tuntutan-faedah-berkaitan-covid-19.html