Selepas 30 tahun beroperasi, McDonald’s rasmi tutup di Rusia

Selepas 30 tahun beroperasi, McDonald’s rasmi tutup di Rusia. Langkah itu dibuat selepas ia menutup sementara 850 cawangannya pada Mac.

McDonald’s berkata ia akan meninggalkan Rusia secara kekal selepas lebih 30 tahun dan telah mula menjual restorannya.

Memetik BBC, rangkaian makanan segera itu berkata ia membuat keputusan itu kerana “krisis kemanusiaan” dan “persekitaran operasi yang tidak dapat diramalkan” disebabkan oleh perang Ukraine.

Pembukaan restoran pertama McDonald’s di Moscow pada tahun 1990 melambangkan pencairan dalam ketegangan Perang Dingin.

Setahun kemudian, Kesatuan Soviet runtuh dan Rusia membuka ekonominya kepada syarikat dari Barat. Walau bagaimanapun, lebih daripada tiga dekad kemudian, semakin banyak syarikat yang menarik diri.

“Ini adalah isu rumit yang tanpa preseden dan dengan akibat yang mendalam,” kata Ketua Eksekutif McDonald Chris Kempczinski dalam mesej kepada kakitangan dan pembekal.

“Sesetengah mungkin berpendapat bahawa menyediakan akses kepada makanan dan terus menggaji puluhan ribu rakyat biasa, sudah pasti perkara yang betul untuk dilakukan,” tambahnya.

“Tetapi adalah mustahil untuk mengabaikan krisis kemanusiaan yang disebabkan oleh perang di Ukraine. Dan mustahil untuk membayangkan Golden Arches mewakili harapan dan janji yang sama yang membawa kami memasuki pasaran Rusia 32 tahun lalu.”

McDonald’s berkata ia akan menjual semua tapaknya kepada pembeli tempatan dan akan memulakan proses “menyahlengkung” restoran dimana ia melibatkan pengalihan nama, penjenamaan dan menunya. Ia akan mengekalkan tanda dagangannya di Rusia.

Rangkaian itu berkata keutamaannya termasuk memastikan 62,000 pekerjanya di Rusia terus dibayar sehingga sebarang jualan selesai dan mereka mempunyai “pekerjaan tetap dengan mana-mana pembeli berpotensi”.

McDonald’s berkata ia akan menghapuskan caj sehingga $1.4bn (RM6.16 billion) untuk menampung keluar daripada pelaburannya.

Baca Juga: McDonald’s tutup, rakyat Rusia serbu restoran sebelum ditutup

Baca Juga: Sekumpulan budak curi duit masa beraya, netizen syak warga Rohingya