Selepas Starbucks, kini Burger King pula ditutup lebih 400 lokasi

Selepas Starbucks mengumumkan rangkaian minuman kopi ditutup, kini Burger King pula di mana lebih 400 lokasi akan ditutup sebelum penghujung tahun 2023.

Ketua Pegawai Eksekutif rantaian makanan segera, Joshua Kobza, memaklumkan para pemegang saham pada Mei bahawa antara 300 dan 400 lokasi akan ditutup sebelum penghujung 2023.

Dari segi sejarah, rangkaian makanan segera menutup beberapa ratus lokasi setiap tahun, tetapi jumlah terkini adalah serupa dengan semasa wabak.

Burger King sedang berusaha untuk meningkatkan kesihatan keseluruhan sistem francaisnya dengan memusnahkan “restoran lama dan berprestasi rendah.

Pada masa itu, syarikat telah pun menutup lebih 120 restoran Burger King menjadikan jumlah di Amerika Syarikat kurang daripada 7,000.

Kesukaran kewangan sesetengah pemilik francais serantau juga menjadi punca penutupan di kawasan tertentu. Ini adalah kes dengan 26 restoran Michigan Burger King tiba-tiba menutup pintu mereka untuk selama-lamanya pada bulan Mac.

Baru-baru ini, enam lagi lokasi yang menyajikan Whoppers panggang telah ditutup di Florida, Nebraska dan New York.

Beberapa restoran ini telah beroperasi selama lebih 40 tahun, seperti yang terdapat di Blue Point di Long Island, New York.

Lokasi itu dihargai oleh penduduk tempatan kerana kitsch Hollywood dan suasana 1950-an. Ia juga mempunyai gerai yang kelihatan seperti ’57 Chevy.

Jacksonville, Florida kehilangan dua lokasi berusia hampir empat dekad secara tiba-tiba pada bulan Oktober.

Sebab penutupan secara tiba-tiba tidak diketahui. Bagaimanapun, tiga lokasi yang ditutup di Lincoln, Nebraska adalah disebabkan oleh kebankrapan pemiliknya Meridian Restaurants Unlimited.

Baki tiga lokasi di bandar dan satu lagi di Beatrice telah dijual kepada syarikat yang berpangkalan di Kansas menurut Lincoln Journal Star.

Baca juga: Penonton terkejut tengok Adira pakai baju nampak puting payudara di persembahan live TV