Senjata menjadi pembunuh utama kanak-kanak dan remaja A.S. pada 2020

Senjata menjadi pembunuh utama kanak-kanak dan remaja A.S. pada 2020. Kadar bilangan kes yang melibatkan senjata terus meningkat melepasi kemalangan kereta.

Lebih ramai kanak-kanak dan remaja di Amerika Syarikat dibunuh oleh senjata api berbanding punca lain pada tahun 2020, menurut analisis kematian oleh penyelidik dari Universiti Michigan, Ann Arbor.

Senjata melepasi kemalangan kereta sebagai punca utama kematian di Amerika bagi mereka yang berumur 19 tahun ke bawah pada 2020, analisis, berdasarkan data kematian terkini oleh data Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, menunjukkan.

Itulah kali pertama senjata api menjadi punca utama kematian bagi kumpulan umur ini, menurut kajian itu, yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine sebagai surat kepada editor.

Dari 2019 hingga 2020, kematian berkaitan senjata api daripada punca “bunuh diri, pembunuhan, tidak disengajakan dan tidak ditentukan” dalam kalangan kanak-kanak dan remaja meningkat pada kadar 29.5% – lebih dua kali lebih tinggi daripada populasi umum, Jason E. Goldstick, Rebecca M Cunningham, dan Patrick M. Carter menulis.

“Walaupun data baharu itu konsisten dengan bukti lain bahawa keganasan senjata api telah meningkat semasa pandemik COVID-19, sebab peningkatan itu tidak jelas, dan tidak boleh diandaikan bahawa kematian berkaitan senjata api kemudiannya akan kembali ke tahap pra-pandemi,” para penyelidik. menulis.

“Walau apa pun, peningkatan kematian berkaitan senjata api mencerminkan trend jangka panjang dan menunjukkan bahawa kita terus gagal melindungi belia kita daripada punca kematian yang boleh dicegah,” tambah mereka.

Baca Juga: Lelaki kongsi 5 punca enjin kereta cepat panas

Baca Juga: Pemuda AMANAH kecam tindakan SPRM, gesa hentikan siasatan terhadap Nazlan