Sering dilabel tiada kualiti, universiti ini tawar ijazah untuk ‘influencer’

Salah sebuah universiti di Ireland akan menyediakan program ijazah dalam bidang Pempengaruh Media Sosial atau Influencer.

Program Sarjana Muda dalam Penciptaan Kandungan dan Media Sosial di Southeast Technical University di Carlow akan menerima permohonan pada bulan November ini.

Ia dijangka menerima kumpulan pelajar pertama pada bulan September 2024.

Dalam kursus selama empat tahun tersebut, pelajar dijangka akan mempelajari topik yang merangkumi kemahiran perniagaan, penyuntingan video dan audio, kajian budaya yang kritikal, dan juga penulisan kreatif.

Dr. Eleanor O’Leary, seorang pensyarah dalam bidang media dan komunikasi di universiti tersebut, menyatakan bahawa terdapat peningkatan minat yang ketara terhadap bidang ini, baik dari kalangan pelajar mahupun majikan.

“Ia adalah bidang yang memerlukan kemahiran tertentu,” katanya.

“Ia menggunakan media sedia ada dan kemahiran perhubungan awam dan pemasaran tetapi ia juga merupakan satu bidang baharu yang perlu diterokai,” katanya dipetik dari BBC.

O’Leary menambah bahawa walaupun ada yang terlibat dalam bidang ini secara tidak sengaja, kursus ini bertujuan untuk memberikan pemahaman kepada pelajar tentang cara mengekalkan penonton dan bagaimana bekerja dengan perniagaan untuk mencapai keuntungan.

“Sebagai pencipta kandungan di rumah sendiri, kebanyakan mereka mungkin tidak mempunyai apa-apa pemahaman tentang keseluruhan industri termasuk membabitkan kontrak dan agensi, serta perniagaan yang terlibat,” katanya lagi.

Baca juga: Dhabitah Sabri masih beraksi dengan pakaian renang, Jiggy Masin akui sudah ‘redha’