‘Shooting’ di tanah suci Mekah tapi skrip sangat keterlaluan, Ustazah Asma Harun luah kecewa, tegur seluruh produksi drama minta jaga sensitiviti dan tutur kata ketika di tanah suci

Bagi mempromosikan sesebuah drama atau filem baru akan ada ‘teaser’ bagi menarik perhatian penonton.

‘Teaser’ ini merupakan sebuah klip pendek yang tujuan untuk menarik perhatian penonton.

Baru-baru ini drama yang baru bersiaran di TV3 berjudul Surat Dari Tuhan mulai ditayangkan semalam. Walaupun baru sehari bersiaran, drama ini telah mencipta kontroversi sehingga mendatangkan rasa kurang senang dalam kalangan umat Islam.

‘Teaser’ pendek yang dipos oleh Janna Nick, salah seorang pelakon drama ini menunjukkan satu dialog yang jika didengar agak keterlaluan dan tidak sepatutnya diucap ketika di Mekah atau Madinah.

Dalam scene menunjukkan Janna Nick sedang memarahi Sheila Mambo di dalam sebuah bilik hotel berdekatan Mekah.

“Hei, perempuan! Kau dengar sini apa aku cakap. Depan Makam Rasulullah ni aku cakap depan muka kau. Kalau Rayyan benci aku, aku akan pastikan dekat tanah haram ni kau mampus.”

Skrip yang dilontar itu jelas mengundang rasa kurang senang dan rata-rata netizen mengecam dialog itu.

Ustazah Asma Harun, pendakwah terkenal juga telah mengulas tentang perkara ini. Menurut Ustazah Asma, dia ada menghubungi pelakon dan pihak produksi drama terbabit tapi seperti tidak diendahkan.

Dia pada mulanya sangat terkejut mendengar dialog itu dan tidak menyangka bagaimana seseorang boleh tergamak berkata sebegitu biarpun hanya sekadar lakonan.

Dia mempertikaikan dimanakah rasa bersalah seluruh produksi drama itu ketika merekod scene itu. Makam Rasulullah adalah suatu tempat yang sangat suci dan paling diimpikan oleh semua umat Islam untuk ke sana.

Dia juga ada memberitahu bahawa pada mulanya dia risau jika dia tersilap dengar ketika itu maka dia ada meminta team nya untuk mendengar semula dialog itu.

Ustazah Asma tidak kisah jika dia dikecam atau diumpat keji dek kerana teguran yang dibuat ini.

Dia berharap selepas ini pihak produksi untuk lebih peka tentang isu-isu dan untuk menitikberatkan sensitiviti umat Islam dalam menerbitkan sesebuah rancangan.

Baca juga: Ramai tak tahu rupanya boleh rawat demam, batuk dan selsema hanya dengan garam