“Suami ungkit aku ‘beban’, tapi dia taktahu aku ada 20 ekar tanah dengan 2 rumah sewa harta peninggalan mak ayah..”

Tanggungjawab seorang suami amatlah besar dalam membesarkan anak-anak serta mendidik isteri supaya mengetahui tentang agama dan kehidupan.

Tidak kurang juga tugas seorang isteri dimana ramai yang beranggapan isteri ini hanyalah sebagai penjaga rumah malahan menganggap mereka beban kerana tidak menyumbang apa pun dalam rumahtangga.

Namun kisah wanita ini yang dihina suami kerana dilihat sebagai beban membuatkan dirinya nekad mahu menamakan kedua anaknya sebagai pemilik harta yang tidak diketahui suami.

Assalamualaikum semua. Nama saya Sumaiyah berusia awal 40an dan merupakan seorang surirumah. Saya mempunyai 3 orang anak yang sedang meningkat remaja, Alhamdulillah Allah kurniakan saya anak-anak yang baik dan sangat mendengar kata.

Perkahwinan yang hampir 20 tahun dengan seorang lelaki dari utara tanah air mengajar saya pahit dan manis sepanjang bergelar isteri. Saya dibesarkan dalam keluarga yang senang, mak dan arw4h ayah saya pesara kerajaan dan meninggalkan harta yang agak banyak untuk kami adik beradik.

Semua harta pusaka arw4h ayah telah dibahagikan sama rata untuk kami semua adik beradik, setiap kami mendapat tanah hampir 20 ekar setiap seorang ada tanah getah (getah tua dah sekarang), padi (pajak dekat orang) dan kebun buah (tak terjaga) juga rumah sewa.

Adik beradik saya semua kerja kerajaan dan tidak bergantung pada hasil ni. Hasil dari sewa sahaja saya mendapat hampir RM2000 sebulan dan duit inilah saya guna untuk membeli barang keperluan saya dan anak-anak.

Apa yang menjadi masalah pada saya sekarang hubungan kami suami isteri memang bermasalah sejak dulu, tapi saya tetap bertahan sebab anak-anak. Saya tau dia sayangkan saya dan dia baik sebagai seorang ayah tetapi saya banyak makan hati dengannya.

Dia selalu memandang rendah pada saya seperti saya tak pernah menyumbang sedikit usaha dan tenaga untuk keluarga. Yelah, bila isteri hanya surirumah tidak menyumbang dari segi kewangan memang dipandang rendah. Sedangkan hal anak, hal rumah 100% atas bahu saya.

Sebelum PKP dia kerja gaji besar dan kerja macam dia saya tau ramai perempuan suka sebab dah banyak kali dia curang dengan saya walaupun sekadar berhubung melalui FB. Sekarang dia hanya kerja food runner sebab sejak tahun lepas bos dia hanya mampu bayar gaji basic dan ada bulan-bulan yang dibayar separuh sahaja.

Sejak berhenti kerja dia ada mengungkit macam saya ni membebankan dia. Saya bukan tak nak kerja dengan umur dah 40 siapa yang nak ambik saya kerja walaupun saya ada degree. Saya pernah berniaga tetapi banyak kali gagal dan setiap kali itulah dia akan menyindir saya.

Sungguh saya down gila bila tiada moral support dari orang dekat dengan kita. Apa salah dia bagi sokongan, sekurangnya saya boleh bangkit lagi. Setiap hari saya akan menangis, semua kerja rumah saya yang buat dari A sampai Z, kalau mintak tolong sikit memang akan gaduh gila.

Saya penat fizikal dan mental kalau tiada anak-anak, lama dah saya lari dari dia. Saya rasa 20 tahun dunia saya gelap, dari seorang yang cantik dan menarik dulunya saya rasa macam dah tak de kehidupan buat saya sekarang.

Saya cuba joint macam-macam untuk tambah pendapatan tapi malangnya semua gagal. Duit yang ada hanya cukup untuk barang dapur dan keperluan anak-anak. Barang kemas saya pun semua dekat pajak gadai nak – nak pulak masa musim pkp yang lepas memang tak cukup duit. Saya tinggal di bandar besar semua mahal.

Bila dah masuk usia 40 kita akan pikir pasal kem4tian dengan harta tanah dan 2 buah rumah yang saya miliki atas nama saya dan usaha saya sendiri. Saya selalu terpikir sekiranya saya meninggal sekarang senang-senang je suami saya akan memiliki harta saya dan boleh kahwin lain tanpa perlu bekerja seumur hidup pun sekiranya dia menjual semua harta saya.

Saya terfikir untuk wasi4t dan hibah harta untuk anak-anak saya, 2 orang lelaki dan seorang perempuan. Kami juga mempunyai takaful yang bernilai 200,000 sekiranya kami suami atau isteri yang meninggal. Ini pun saya yang bayar bulan-bulan.

Zalimkah saya jika berbuat begitu, atau berdOsakah saya sebagai seorang isteri. Dia mungkin akan membenci saya seumur hidup sekiranya saya meninggal awal dari dia. Saya juga ada terfikir untuk memberinya sedikit tapi bukan secara faraid.

Untuk pengetahuan pembaca, suami saya tidak mempunya apa-apa harta tak kisahlah walau sebiji rumah atau w4risan dari keluarganya kerana family dia orang susah. Walaupun gaji besar dia lebih banyak habiskan duitnya untuk hobi yang mahal. Kami hanya menyewa di sini.

Mungkin saya bukanlah bid4dari pilihanya di syurga nanti saya terima. Semoga saya bahagia disana bersama anak-anak dan seorang anak syurga yang telah menunggu di sana. Saya mohon pandangan dan nasihat dari pembaca semua. Terima kasih. – Sumaiyah (Bukan nama sebenar)

Baca juga: “Aku mengamuk bila suami tak pernah backup, aku naik hantu sampai aku bantai suami guna penyapu sampai patah dua..”