Subsidi minyak dipotong, projek mega RM900 juta pula diteruskan

Oleh Admin 02

Selepas kerajaan memutuskan untuk tidak meneruskan subsidi minyak masak sawit botol, Kementerian Dalam Negeri pula mengumumkan telah memperuntukkan RM900 juta dalam tempoh setahun.

Sekadar info, harga siling ayam, telur dan subsidi tepung jagung juga akan dimansuhkan bermula 1 Julai ini.

KDN memaklumkan RM900 juta (2021-2022) itu dikatakan untuk memenuhi keperluan Jabatan Imigresen dan memodenkan sistem imigresen negara.

Menteri Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata langkah itu adalah untuk memastikan sistem imigresen negara lebih komprehensif, moden, bersepadu dan mesra pelanggan.

Beliau berkata bajet itu diluluskan untuk pelaksanaan 61 projek fizikal dan bukan fizikal.

“Projek-projek itu selaras dengan perkembangan teknologi terkini seperti Internet of Things, Big Data Analytics dan Artificial Intelligence, supaya kami kekal relevan dalam penyampaian perkhidmatan dan kedaulatan serta keselamatan negara kami terpelihara,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan majlis penyerahan kontrak projek Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe) di sini pada Selasa (21 Jun).

Bajet untuk naik taraf sistem usia 20 tahun

Antara projek itu ialah pembinaan Kompleks Imigresen, Kastam dan Kuarantin baharu, menaik taraf pintu masuk negara, pelaksanaan sistem pelepasan automatik dan kaunter dua arah seperti di Bangunan Sultan Iskandar di Johor.

Beliau berkata Kementerian Dalam Negeri tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana kontraktor atau pihak yang gagal melaksanakan tugas yang diamanahkan kerana status dan pembangunan projek akan sentiasa dipantau dengan rapi.

“Untuk memastikan NIISe berjalan lancar, kerajaan telah melantik pihak ketiga untuk membantu mengawal selia, memantau, menilai, menguji dan mengaudit projek sepanjang kitaran hayat pembangunan perisian 

“Ini adalah bagi memastikan sistem yang dibangunkan memenuhi spesifikasi dan keperluan jabatan serta mempunyai tahap yang tinggi. berkualiti” katanya.

Beliau berkata keperluan untuk melantik pihak ketiga yang bebas adalah kritikal dalam meminimumkan kegagalan dalam pembangunan sistem yang kompleks, berimpak tinggi dan mahal.

MIMOS Bhd telah dilantik sebagai perunding pengurusan projek bebas dan MIMOS Technology Solutions Sdn Bhd sebagai pasukan pengesahan dan pengesahan bebas (IV&V) untuk pembangunan sistem dan untuk mengaudit peralatan yang dibekalkan.

Projek NIISe, bagi menggantikan Sistem Imigresen Malaysia (myIMMs) berusia 20 tahun, dijangka beroperasi sepenuhnya menjelang 2024.

Baca Juga: Malaysia ada banyak cuti umum tapi mengada-ngada nak kerja 4 hari je

Baca Juga: Kerajaan tidak akan kawal harga ayam mulai 1 Julai, harga barangan dijangka meningkat

Baca Juga: ‘Mansuhkan’ terus 70 menteri tak guna, rakyat Malaysia berang minyak sawit tiada subsidi

Malaysia ada banyak cuti umum tapi mengada-ngada nak kerja 4 hari je

Habiskan RM40,000 beli dron untuk jaga dusun durian