Tak dapat paip baru, tapi rakyat Kelantan dapat baldi tadah air hujan

Saban tahun rakyat Kelantan menunggu air yang bersih daripada kerajaan Pas Kelantan. Sehingga hari ini masalah air di negeri Serambi Mekah itu masih lagi tidak selesai.

Rakyat terus mengkritik, sehingga kerajaan berjanji akan selesaikan masalah itu pada tahun 2023. Janji itu sedikit melegakan hati rakyat negeri itu.

Tiba-tiba hari ini Menteri Tuan Ibrahim Tuan Man pula menggalakan rakyat negeri itu manfaatkan air hujan untuk kegunaan harian mereka bagi menggantikan air paip yang dibekalkan kerajaan.

Nampaknya rakyat Kelantan bertambah kecewa dan hampa dengan kenyataan menteri berkenaan.

Salah seorang pengguna FB yang dikenali sebagai Ipohmali menyifatkan rakyat Kelantan bertambah hampa dengan kenyataan menteri berkenaan.

“Mula mula Tuan Ibrahim kata, Masalah air kelantan akan selesai dalam 40 Tahun.. Lepas kena kritik, Dia kata baru baru ini mungkin selesai tahun 2023… Bagus lah, Lebih cepat dari Najib selesaikan masalah air di Pahang terutama di parlimennya di Chini…..

“Kita dok ingat Menteri Air dan Alam sekitar (MEWA) akan bentangkan berapa billion peruntukan yg dluluskan dalam Projek dan Master plan dalam rancangan Malaysia ke 12..

“Bagaimana mereka akan selesaikan infrastrktur air.. Samada penggantian paip atau pembinaan kawasan empangan dan tahan air…

“Akhirnya diumumkan semalam… Tuan Ibrahim kata Rakyat Kelantan kena manfaatkan air hujan.. hampa semua rakyat Kelantan..

“Maknanya tak dapat paip baru..tak dapat empangan, yang ada Baldi dan tong air untuk tadah Hujan menjelang 2023.. kalau mcm tu baik buat telaga jer la,” katanya.