Tak tahan perlu jaga ‘bayi’ dewasa, wanita ini menang saman halau dua anak keluar rumah

Seorang wanita Itali mengejutkan ramai apabila memenangi kes mahkamah yang menuntut dua anak lelakinya yang berusia 40 dan 42 tahun untuk keluar dari rumahnya di bandar Pavia baru-baru ini.

Ibu berusia 75 tahun itu mengambil langkah tersebut kerana kedua anak lelakinya enggan meninggalkan rumah dan tidak bersedia memberikan sebarang sumbangan untuk perbelanjaan isi rumah dalam bentuk apa pun.

Wanita tersebut sebelum ini telah mencuba berbincang dengan kedua anaknya agar mereka berpindah dari rumah itu, terutamanya kerana mereka sudah memiliki pekerjaan dan mampu menyewa tempat tinggal sendiri.

Namun, kedua anak tersebut enggan menerima idea tersebut.

Kerana kedua-dua anak lelakinya tidak memberikan sumbangan kewangan atau melibatkan diri dalam kerja-kerja rumah, wanita tersebut tidak mempunyai pilihan lain selain membawa perkara ini ke mahkamah.

Kes tersebut berakhir dengan keputusan Hakim Simona Caterbi yang bersimpati terhadap wanita tersebut, dan beliau mengeluarkan notis pengusiran terhadap kedua anaknya.

Dalam keputusannya, hakim menghujahkan bahawa sementara ibu bapa mempunyai tanggungjawab memberikan nafkah kepada anak-anak sehingga mencapai umur 18 tahun, ia menjadi tidak wajar untuk anak-anak yang berusia dalam lingkungan 40-an tahun.

Kini, kedua-dua anak lelaki tersebut diberikan waktu sehingga 18 Disember hadapan untuk berpindah dari rumah ibu mereka.

Baca juga: Lelaki ini bina hotel tanpa bilik, tetamu diajak ‘perah otak’ fikir masalah dunia..harga boleh cecah RM1,485 satu malam