Terkini : Akhirnya Bank seluruh Malaysia keluar senarai layak dapat moratorium

Pilihan untuk moratorium pembayaran pinjaman tiga bulan atau pengurangan ansuran pinjaman sebanyak 50 peratus selama enam bulan disediakan untuk peminjam yang kehilangan pekerjaan, golongan B40 dan Peerniagaan Kecil dan Sederhana serta perusahaan mikro yang terjejas.

Ini adalah antara program bantuan kewangan yang ditawarkan oleh bank dalam menghadapi cabaran ekonomi yang meningkat disebabkan oleh Covid-19.

Persatuan Bank Malaysia (ABM) memberitahu Malaysiakini bahawa ia ingin menekankan bahawa moratorium selama tiga bulan atau pengurangan ansuran bulanan sebanyak 50 peratus selama enam bulan bukan hanya bagi mereka yang kehilangan pekerjaan.

ABM mengatakan bahawa kumpulan berikut layak mendapat bantuan:

1. Penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) atau Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) dari kalangan B40

2. Perusahaan mikro dan PKS yang tidak dibenarkan beroperasi semasa Perintah Kawalan Pergerakan.

3. Individu yang baru-baru ini mengalami kehilangan pekerjaan kerana wabak Covid-19.

“Pelanggan yang memenuhi syarat boleh memohon program kami dan memilih penangguhan tiga bulan atau pengurangan ansuran bulanan hingga 50 peratus selama enam bulan,” kata bank yang mengambil bahagian, HSBC Bank Malaysia dan HSBC Amanah Malaysia dalam satu kenyataan.

“Semua pelanggan runcit dengan pendapatan yang berkurang, juga dapat meminta pengurangan ansuran bulanan selama enam bulan,” katanya.

Penangguhan tiga bulan bersamaan dengan pengurangan 50 peratus selama enam bulan.

Langkah itu menyusuli pengumuman bantuan ekonomi RM40 bilion yang digelar Pemerkasa Tambahan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin pada 31 Mei, menjelang perintah kawalan pergerakan penuh atau ‘total lockdown’ yang bermula pada 1 hingga 14 Jun.

sumber : https://www.malaysiakini.com/news/577197