Terkini: PKP akan diteruskan dengan SOP lebih ketat

Perintah kawalan pergerakan (PKP), yang akan berakhir pada 4 Februari, akan dilanjutkan selama dua minggu lagi dengan prosedur operasi standard (SOP) yang lebih ketat, kata Menteri Kanan (Kluster Keamanan) Ismail Sabri Yaakob.

Katanya, PKP 2.0 akan berkuatkuasa di seluruh negara kecuali di Sarawak yang akan berada di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB). Ia bermula 5 Februari sehingga 18 Februari.

Ismail Sabri pada sidang medianya di Kuala Lumpur hari ini berkata, rentas negeri dan aktiviti sosial masih tidak dibenarkan.

Bulan lalu, kerajaan meletakkan seluruh negara di bawah PKP berikutan peningkatan mendadak kes Covid-19 yang menyaksikan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah memberi amaran bahawa sistem kesihatan awam berada pada tahap genting.

Yang di-Pertuan Agong juga berkenaan dengan usaha kerajaan untuk mengisytiharkan darurat bagi memerangi virus tersebut.

Walau bagaimanapun, kes terus meningkat di bawah PKP kedua, yang nyata lebih longgar berbanding dengan jumlah penutupan ekonomi yang dikenakan tahun lalu ketika kerajaan bergelutu mencapai keseimbangan antara menyelamatkan nyawa dan ekonomi.

Setelah kes melepasi 5,000 kes baru selama beberapa hari, Malaysia mencatat 4,214 kes semalam, menjadikan jumlah kes aktif sebanyak 49,074.

Angka kematian akibat Covid-19 sehingga semalam adalah 770 orang.

[Laporan penuh menyusul] – MK