Terkini : Polis sahkan “dine-in” dalam kereta langgar SOP

Premis makanan yang menyediakan layanan ‘dine-in’ dalam kereta adalah melanggar prosedur operasi standard (SOP) dan tindakan kompaun boleh dikenakan ke atas pengusaha premis yang menyediakan layanan sedemikian.

Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Aidi Ismail, berkata pengusaha premis makanan dinasihatkan supaya menghentikan layanan ‘dine-in’ dalam kenderaan.

“Menghantar makanan secara hidangan kepada pelanggan untuk makan dalam kenderaan mereka atau kenderaan yang disediakan oleh premis adalah tidak mematuhi SOP, yang mana hanya membenarkan bawa pulang,” katanya yang dihubungi, hari ini.

Beliau mengulas mengenai tindakan pengusaha premis makanan yang menyediakan layanan ‘dine-in’ dalam kereta. Inisiatif itu mendapat sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai selepas larangan untuk makan di dalam premis dikuatkuasakan.

Pasar terbuka, malam antara dibenar beroperasi semula
Aidi berkata, setakat ini, sebuah premis makanan di Miri dikompaun pada Jumaat lalu kerana menyediakan layanan sedemikian.

Menjelas lanjut, beliau berkata, tindakan itu adalah melanggar SOP kerana hanya ‘take away’ dibenarkan.

Bagaimanapun, katanya, sekiranya pelanggan membeli (take away) dan makan di dalam kenderaan mereka sendiri, ia tidak menjadi kesalahan.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) sebelum ini memutuskan tidak membenarkan restoran, kedai makan, bistro, kafe, gerai makanan dan minuman beroperasi secara ‘dine-in’ (makan di kedai).

Aktiviti pembekalan dan penjualan makanan hanya dibenarkan secara bawa pulang, pandu lalu atau penghantaran saja.

Ia adalah sebahagian daripada syarat SOP yang diperketatkan bagi mengawal penularan COVID-19 yang membimbangkan di negeri ini.

sumber : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/05/820096/dine-dalam-kenderaan-langgar-sop