Tersilap transfer duit? Jangan panik dulu, buat cara ini untuk dapatkan balik duit

Ini cara dapatkan balik duit kita jika tersalah transfer. Zaman sekarang transaksi wang boleh dibuat dengan mudah. Semua guna online untuk cepat. Tapi disebabkan nak cepat ini jugalah kita selalu buat kesilapan.

Dah transfer duit baru tersedar nombor akaun yang kita tulis salah. Kita dah silap transfer duit pada orang yang bukan sepatutnya.

Kalau sikit tak mengapa tapi kalau banyak hingga cecah ratus atau ribuan ringgit rugilah. So macam mana nak dapatkan balik duit yang kita silap transfer nih.

Boleh guna cara ini ya.

1. Pertama sekali sebaik sedar kita dah tersilap buat pemindahan wang kepada akaun bank yang salah, segera buat laporan polis.

Sila tuliskan detail nombor akaun bank yang silap, jumlah wang yang dipindahkan, bila dan dimana transaksi dibuat.Ini antara yang perlu ditulis, lengkapkan maklumat lain yang diperlukan, jangan tinggal satu pun.

2. Apabila anda sudah membuat laporan polis dan salinan sudah ada di tangan, pergi ke cawangan bank yang anda gunakan untuk membuat transaksi.

Terangkan kepada staf bank situasi anda dan minta bantuan mereka untuk mendapatkan kembali wang anda

3. Apabila pihak bank sudah menghubungi pemilik akaun tersebut kita perlu menunggu persetujuan beliau.

Memandangkan kesilapan pemindahan wang itu dibuat oleh anda dan transaksi itu berjaya, pihak bank tidak boleh sewenang sewangnya memasukkan duit itu kembali ke dalam akaun anda tanpa persetujuan pemilik akaun tersebut.

Di sini ada dua kemungkinan sama ada pemilik akaun setujuk untuk memulangkan wang atau pun tidak.

Sekiranya pemilik akaun tadi bersetuju beliau perlu pergi cawangan bank yang digunakan ketika transaksi diterima dan mengisi borang khas. Borang tersebut mungkin berbeza antara bank tapi sesudah ia diproses anda akan dapat kembali wang anda.

4. Bagaimana jika pemilik akaun enggan memulangkan wang?

Pilihan yang ada adalah dengan membawa perkara ini ke mahkamah. Sekiranya jumlah wang yang dipindahkan ke akaun yang salah itu di bawah RM5 ribu anda perlu mengisi borang tuntutan melalui Small Claim Procedure/ Prosedur Tuntutan Kecil.

Ia dilakukan melalui mahkamah majistret dan hanya boleh dibuat apabila jumlah tuntutan tidak melebihi RM5 ribu. Pihak yang melalui prosedur tuntutan ini tidak perlu menggunakan peguam namun jika mahu menggunakan peguam dari luar mahkamah perkara tersebut dibolehkan.

Untuk tujuan ini anda hanya perlu mengisi borang tuntutan yang boleh diperolehi dari mahkamah majistret.

Namun begitu jika jumlah wang yang silap dipindahkan itu melebihi RM5 ribu, anda tiada cara lain selain menggunakan khidmat peguam dalam usaha mendapatkan kembali wang anda.

Prosedur ini memang bukan mudah berbanding anda memeriksa nombor akaun berkali-kali sebelum membuat pemindahan. Better safe than sorry.

Baca juga: Akhirnya Anwar perjelas kedudukan MB Negeri Sembilan, dedah kandungan SD tolak MB