Tiada parti menang majoriti, kerajaan gabungan bakal muncul

Pastinya keputusan Pilihan Raya Utama ke 15 ini dinantikan, bukan sahaja kali pertama beri ruang kepada kepada rakyat berumur 18 tahun untuk mengundi, dapat dilihat juga parti yang pernah gah di Malaysia semakin kehilangan pengikut.

Dapat dilihat kini persaingan sengit adalah antara Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional. PH dengan 82 dan PN 73 kerusi dimenangi, menunjukkan perbezaan yang hanya sedikit.

Pastinya gabungan dengan parti lain akan membentuk kerajaan Malaysia untuk PRU kali ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memaklumkan bahawa tiada parti yang bertanding merebut kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang serta Perak dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) menang dengan undian majoriti.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Ghani Salleh berkata, daripada 219 kerusi Parlimen yang dipertandingkan semalam, PH telah memenangi 82 kerusi diikuti PN (73) dan Barisan Nasional (BN) (30).

“Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Pas masing-masing memenangi 22 kerusi, Gabungan Rakyat Sabah (GRS) (enam), DAP (lima), Parti Warisan (tiga), Ikatan Demokratik Rakyat (Muda), Parti Bangsa Malaysia (PBM) dan calon Bebas masing-masing satu kerusi.

“Bagaimanapun, terdapat tiga bahagian pilihan raya yang tidak dapat diumumkan iaitu Parlimen Padang Serai, susulan kematian salah seorang calon dan Parlimen Baram serta Parlimen Kota Marudu berikutan faktor cuaca buruk,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada satu sidang akhbar di Ibu Pejabat SPR di sini hari ini lapor Kosmo.

Menurut Abdul Ghani, berdasarkan keputusan yang diumumkan itu, tiada parti memperolehi majoriti lebih 50 peratus daripada jumlah kerusi dipertandingkan dan peratusan keluar mengundi adalah 73.89 peratus tanpa mengambil kira tiga Parlimen yang dinyatakan sebelum ini.

Bagi DUN Pahang, Abdul Ghani berkata, daripada 41 kerusi DUN yang dipertandingkan, PN telah memenangi sebanyak 17 kerusi, BN (16) dan PH (lapan).

“Terdapat satu bahagian pilihan raya yang tidak dapat diumumkan iaitu DUN Tioman susulan kematian salah seorang calon dan peratusan pengundian bagi DUN Pahang adalah sebanyak 70.48 peratus.

“Daripada 59 kerusi DUN Perak yang dipertandingkan semalam, PN berjaya memenangi 26 kerusi, PH (24) serta BN (sembilan) dan peratusan mengundi mencatatkan sebanyak 66.71 peratus,” ujar beliau.

Tak disanggah lagi, kerajaan akan muncul semula namun gabungan yang manakah akan menerajui Malaysia untuk menjadi kerajaan lima tahun akan datang.

Baca Juga: Beg silang dipakai Hanis jadi tumpuan, netizen seloroh beg tu macam kanak-kanak zaman dulu

Baca Juga: Mujahid terbuka terima kekalahan di Parit Buntar