‘Trick’ cat jubin ternyata berkesan! Boleh hilangkan kulat jubin dan kotoran, jimat duit lagi

Ramai antara kita yang merasakan mahu menukar jubin yang sudah kusam dan kotor kepada yang baru kerana menyakitkan mata.

Salah satu penyelesaian adalah dengan menggunakan teknik cat lantai. Ia adalah cara yang mudah, hanya dengan menggunakan cat Tile Primer untuk memberikan tampilan yang lebih kemas, dan yang paling penting, membuat lantai menjadi lebih selamat dan mesra alam.

Bukan itu sahaja, sebelum ini anda mungkin meletakkan “wallpaper” dalam tandas, kan? Sekarang, anda boleh mencatnya sendiri. Mudahkan?

Lihat bagaimana seorang pelanggan Nippon Paint ini telah mengubahsuai bilik air yang sebelumnya kelihatan buruk, dan sekarang ia telah menjadi lebih eksklusif dan menarik hanya dengan menggunakan cat sahaja.

Jadi, anda tidak perlu membuang wang untuk membeli barang-barang yang tidak diperlukan. Lebih baik cat saja lantai tandas, kerana penggunaan kertas dinding tidak tahan lama.

Mengapa? Tandas adalah tempat yang sering digunakan dan keadaan lembap sentiasa menyebabkan kertas dinding mudah mengelupas, yang akhirnya memerlukan pengecatan semula.

Anda hanya perlu dua jenis cat ini untuk memastikan lantai tidak berkembang kulat dan lebih tahan lama berbanding menggunakan ‘wallpaper’ sahaja.

Lapisan asas (Tile Primer)

Untuk mengecat lantai jubin, anda perlu mengaplikasikan lapisan asas dengan Nippon Paint Tile Primer yang diformulasikan khas untuk permukaan berjubin. Ini sesuai untuk semua jenis jubin dan seramik, dan ia tahan kulat dan kulapuk.

Lapisan atas (Top coat)

Untuk lapisan atas (top coat), korang perlu pilih antara yang bawah mengikut finishing pilihan anda dan tempat yang hendak dicat. Anda boleh memilih antara EA4 Gloss Finishing atau Aqua Epoxy, ikut pada pilihan anda.

1. EA4 Finish

Ini adalah cat dengan acabado bersinar (gloss finishing), yang tahan lama dan sesuai digunakan pada dinding dan lantai berjubin.

2. Aqua Epoxy

Aqua Epoxy ini adalah komponen berasaskan air, kurang bau, dan memberikan hasil akhir matte. Ia sesuai digunakan pada lantai dan dinding berjubin.

Nasihat dari Nippon Paint adalah untuk membiarkan cat kering selama 16 jam sebelum melukis lapisan seterusnya.

Ini adalah kerana tandas adalah tempat yang memerlukan penjagaan khusus, dan anda perlu memastikan bahawa cat melekat dengan baik pada lantai dan dinding.

Jenis cat ini adalah pilihan yang praktikal untuk mengubahsuai tandas, dan ianya juga boleh menjimatkan kos dengan menghilangkan keperluan untuk membeli tikar getah atau kertas dinding tambahan.

Baca juga: Rupanya pulut kuning ada maksud tersendiri dalam budaya melayu, ada kaitan dengan persaudaraan..