Wabak Covid satu bencana besar buat Korea Utara

Wabak Covid satu bencana besar buat Korea Utara. Pemimpin Korea Utara Kim Jong-Un menyeru agar pertempuran habis-habisan untuk menangani penyebaran virus semasa mesyuarat tergempar pada hari Sabtu.

Memetik BBC, Jong Un mengatakan wabak Covid-19 Korea Utara yang merebak dengan pantas adalah “bencana besar” bagi negara itu,

Ia berlaku selepas pegawai mengumumkan kes pertama yang disahkan pada hari Khamis – walaupun pakar percaya virus itu mungkin telah beredar untuk beberapa waktu.

Terdapat kebimbangan wabak besar boleh membawa kesan buruk di Korea Utara.

Penduduknya yang berjumlah 25 juta terdedah kerana kekurangan program vaksinasi dan sistem penjagaan kesihatan yang lemah.

Dan pada hari Sabtu, media kerajaan melaporkan bahawa terdapat setengah juta kes demam yang tidak dapat dijelaskan dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Negara ini mempunyai keupayaan ujian terhad sehingga kebanyakan kes Covid tidak disahkan.

Angka itu menandakan peningkatan besar pada jumlah yang diberikan pada hari Jumaat dan Khamis, berpotensi memberikan beberapa petunjuk skala wabak Korea Utara.

Dia menyalahkan krisis disebabkan ketidakcekapan birokrasi dan perubatan, dan mencadangkan pengajaran boleh dipelajari daripada tindak balas negara seperti negara jiran China.

Media kerajaan melaporkan bahawa 27 orang telah meninggal dunia sejak April selepas mengalami demam.

Laporan itu tidak menyatakan sama ada mereka disahkan positif Covid, selain satu kematian di ibu negara Pyongyang yang disahkan sebagai kes varian Omicron.

Kemasukan yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada hari Khamis menandakan berakhirnya dua tahun Korea Utara mendakwa bebas daripada Covid.

Negaraitu menolak tawaran daripada masyarakat antarabangsa untuk membekalkan berjuta-juta AstraZeneca dan jab buatan China tahun lalu. Sebaliknya, ia mendakwa ia telah mengawal Covid dengan menutup sempadannya pada awal Januari 2020.

Ia berkongsi sempadan darat dengan Korea Selatan dan China, yang kedua-duanya telah memerangi wabak. China kini sedang bergelut untuk membendung gelombang Omicron dengan penutupan di bandar-bandar terbesarnya.

Pada mesyuarat yang menggariskan peraturan baharu Covid pada Khamis, Jong Un dilihat memakai topeng muka di televisyen untuk apa yang dipercayai kali pertama.

Dia mengarahkan kawalan virus “kecemasan maksimum”, yang nampaknya termasuk perintah untuk penutupan tempatan dan sekatan berkumpul di tempat kerja.

Korea Selatan telah berkata ia menawarkan bantuan kemanusiaan selepas pengumuman Khamis, tetapi Pyongyang masih belum bertindak balas.

Baca Juga: MySejahtera tidak lagi eksklusif untuk Covid-19 sahaja

Baca Juga: “Kek rakyat hiris nipis-nipis, kek politik umpama kek 9 tingkat” – Saddiq