Wanita bunuh suami ketika masih di bawah umur terlepas hukuman gantung

Wanita bunuh suami ketika masih di bawah umur terlepas hukuman gantung sampai mati.

Seorang wanita menitiskan air mata kesyukuran terlepas daripada hukuman gantung sampai mati di Mahkamah Tinggi di sini, hari ini atas pertuduhan membunuh suaminya lima tahun lalu.

Menurut Harian Metro, Pesuruhjaya Kehakiman, Awang Armadajaya Awang Mahmud membuat keputusan itu selepas mendapati tertuduh, Nur Hidayah Abdullah, 22, melakukan perbuatan berkenaan ketika masih di bawah umur iaitu 17 tahun.

Tertuduh ditakrifkan sebagai kanak-kanak mengikut Akta Kanak-Kanak 2001 dan tidak boleh dijatuhkan hukuman mandatori.

Kemudian mahkamah memerintahkan tertuduh ditahan penjara selama yang diperkenankan oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar kerana kejadian berkenaan ketika itu berada di Negeri Johor.

Mengikut pertuduhan, tertuduh boleh merayu kepada Lembaga Pengampunan dan Sultan Johor untuk sebarang peringanan hukuman atau memendekkan tempoh tahanan.

Selepas mendengar rayuan daripada peguam bela dalam prosiding berkenaan, Awang Armadajaya mendapati bahawa kehidupan tertuduh sebelum ini penuh dengan duka dan kesukaran dan berharap tertuduh menjadi insan yang baik selepas ini.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Azfar Mahmod dan Mustaqim Sukarno manakala tertuduh diwakili peguam Yoong How Kiat.

Mengikut pertuduhan, Nur Hidayah didakwa membunuh suaminya Mohd Firdaus Md Sallehuddin, 28, di sebuah rumah beralamat No 130 A, Jalan Indah 6, Taman Pertama Indah, Sungai Abong, di sini, kira-kira 1.30 petang pada 17 Oktober 2017.

Dia didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Tertuduh terlepas hukuman gantung sampai mati di Mahkamah Tinggi Muar hari ini.

Baca Juga: Tepis dakwaan sudah berkahwin, Wany Hasrita mungkin tamatkan zaman bujang tahun ini

Baca Juga: Rupanya ini keadaan kurma dari ladang, wanita ingatkan kenapa kena basuh dulu sebelum makan