Wanita ini dedah kenapa Jepun masih guna papan hitam dan kapur untuk mengajar

Seorang warganet di twitter mendedahkan rahsia di sebalik penggunaan papan hitam yang masih digunakan Negara Jepun sehingga sekarang walaupun sudah maju dalam tekonologi. Ikuti tulisanya di bawah:

Mungkin agak pelik, kenapa negara Jepun yang canggih dengan kemajuan gajet dan teknologi masih menggunakan papan hitam & kapur di kebanyakan banyak bilik darjah ?

“Bansho” atau ‘board-writing’ adalah teknik pengajaran Jepun yang dah diuji dan dikaji keberkesanannya dalam pengajaran sejak bertahun-tahun lamanya.

Jadi Jepun dah kaji penggunaan papan hitam dalam pembelajaran & diorang even ada perkataan khas untuk teknik tu – bansho .

1. Warna hijau di papan hitam memberi kesan tenang.

Dalam salah satu kajian yang dilakukan (Sankyuu 2015), warna hijau di papan hitam memberi kesan tenang (calming effect) pada pelajar dan membolehkan mereka fokus dengan lebih efektif berbanding papan yang berwarna putih.

2. Bunyi yang dihasilkan apabila kapur menyentuh papan hitam dapat menambah daya fokus pelajar.

Tulisan kanji Jepun banyak menggunakan ‘stroke’ dalam tulisan. Bermaksud, semakin banyak stroke, semakin banyak bunyi dihasilkan, jadi semakin tinggi daya fokus seseorang pelajar.

3. Mata lebih mudah melihat tulisan putih (kapur) berlatarbelakangkan warna gelap papan hitam

Tlisan putih di atas papan hitam ni sendiri mampu mengurangkan tekanan pada mata dan benda ni menyebabkan murid lebih mudah untuk fokus.

4. Tulisan putih background gelap ni juga lebih mudah dilihat dari jauh

Tulisan ni kurang hasilkan titik buta atau “blind spots”. Jadi pelajar lebih mudah faham sesuatu subjek yang diajar di dalam kelas.

Sebab tu kalau tengok, Jepun memang sangat berhati-hati bila nak perkenalkan sesuatu perubahan dalam sistem pengajaran mereka.

Mereka percaya sesuatu perubahan tu perlukan kajian untuk lihat sejauh mana ia berkesan untuk bantu tingkatkan pemahaman pelajar dalam kelas.

Jadi tak hairanlah kalau Jepun berjaya hasilkan ramai orang pandai dan mereka juga merupakan negara Asia yang paling banyak menghasilkan Pemenang Hadiah Nobel terutama dalam bidang Fizik!