Wanita terima kad hadiah RM8,000 daripada Subway, akan lebih berhati-hati dalam mengisytihar makanan

Wanita terima kad hadiah RM8,000 daripada Subway, akan lebih berhati-hati dalam mengisytihar makanan selepas disaman hanya sebab tak isytihar pembelian sandwic di Singapura sebelum naik penerbangan.

Sebelum ini tular mengenai seorang wanita yang kelihatan sedih kerana terpaksa bayar denda beribu-ribu untuk sandwic yang dibeli di Singapura. 

Jurucakap Jabatan Pertanian, Perikanan dan Perhutanan Australia memberitahu news.com.au bahawa Jessica Lee sepatutnya sedar bahawa tindakannya membawa masuk makanan itu adalah melanggar Akta Biosekuriti negara.

“Semua produk daging dan sayur-sayuran mesti diisytiharkan pada kad penumpang masuk. Ini adalah pengisytiharan undang-undang,” kata jurucakap itu.

“Semua syarikat penerbangan memainkan pemesejan biosekuriti mandatori (video atau audio) dalam penerbangan di bahagian atas sebelum mendarat.

Menonjolkan perkara yang beri risiko kepada biosekuriti, dan keperluan untuk mengisytiharkan makanan dan ramuan, dan meninggalkan semua makanan di atas kapal.”

 Lebih dua minggu lalu, seorang wanita Australia didenda oleh pihak berkuasa Down Under kerana membawa sandwic Subway yang dimakan separuh dari Lapangan Terbang Changi ke Australia lapor MalayMail.

Kini, rangkaian makanan segera itu telah memberikannya kad hadiah A$2,664 (RM8,177) bersamaan dengan nilai denda.

Lee didenda kerana melanggar undang-undang kuarantin ketat Australia apabila dia mendarat di Perth selepas singgah di Singapura selepas lawatan ke Eropah.

Muram makan sandwic harga beribu ringgit

Dalam video TikTok yang disiarkan pada 1 Julai yang telah ditonton kira-kira 1.2 juta kali, Lee yang kelihatan muram menyatakan bahawa sandwic itu telah menelan belanjanya beribu-ribu dolar.

Kemudian, dalam video susulan yang bertajuk “sandwic Subway percuma selama setahun” pada hari Isnin (18 Julai), pengguna TikTok itu teruja membuka pakej dari Subway.

“Untuk mengucapkan ‘terima kasih’ kerana makan segar, kami telah memuat naik ‘sub-kad’ dengan A$2,664 hanya untuk anda.

“Kami berharap ini meliputi semua keperluan ayam dan salad anda,” kata Lee dalam video itu, membaca nota dari rangkaian makanan segera itu.

Dia juga memberitahu penontonnya item percuma lain yang dia dapat dari Subway, termasuk topi, scrunchie (aksesori rambut) dan sepasang stoking.

Beli sandwic sepanjang satu kaki ketika berada di Singapura

Bercakap di platform media sosial dalam video asalnya, Lee berkata sebelum ini bahawa dia telah membeli sandwic Subway sepanjang satu kaki semasa singgah di Singapura.

“Saya makan enam inci sebelum penerbangan kedua saya dan kemudian simpan enam inci yang lain untuk penerbangan. Saya tidak makan semuanya di dalam pesawat dan kemudian kami mendarat di Australia.

“Pada asasnya, saya fikir perkara pengisytiharan kecil yang anda lakukan adalah untuk barang bawaan dan bagasi anda… jadi saya tidak menanda ayam dan saya tidak menanda salad.

Dan itulah harga yang perlu saya bayar A$2,664 hanya sebab tidak menanda makanan,” kata Lee.

Mahu Lee sediakan halaman crowdfunding untuk yang disaman

Apabila video asal menjadi tular, orang ramai mencadangkan agar Lee menyediakan halaman crowdfunding untuk membantu membayar denda, manakala pengguna TikTok yang lain berkongsi kisah perjalanan mereka.

Seorang menulis: “(Dua puluh tahun lalu) Saya didenda RM1,600 (S$500) kerana tidak mengisytiharkan intipati ayam, yang dikelaskan sebagai makanan, yang kami minum di Singapura.”

Rangkaian pizza Domino’s Australia juga mention Subway Australia, memberitahu firma itu untuk “membantunya”.

Sebagai sebuah benua pulau yang telah lama terpencil, Australia telah bersikap tegas terhadap biosekuriti, kerana industri pertaniannya yang menguntungkan boleh dilumpuhkan oleh bahan cemar biologi luar.

Sebagai contoh, negara kini dalam keadaan berjaga-jaga terhadap wabak penyakit kaki dan mulut Indonesia.

Baca Juga: Ketika ramai guna penyedut kertas untuk selamatkan dunia, Kylie Jenner selamba naik jet peribadi untuk perjalanan 3 minit

Baca Juga: Tempoh 28 hari tahanan tanpa bicara adalah zalim, ini penjelasan Ahli Parlimen sebab mengapa Subseksyen 4(5) Sosma ditolak