Wanita untung RM1.59 juta, hanya jual salinan nota berwarna di Shopee

Wanita untung RM1.59 juta, hanya jual salinan nota berwarna di Shopee. Wanita dari Taiwan memperoleh wang tersebut hasil menjual salinan berwarna nota semakan tulisan tangan pelajar sekolah menengah.

Menurut MalayMail. seorang penjual di platform e-dagang telah menganggarkan NT$10.5 juta (RM1.59 juta) daripada menjual salinan fotostat berwarna nota semakan tulisan tangan pelajar.

Disenaraikan di Shopee dengan tajuk “Taipei First Girls High School – nota untuk Program Penilaian Komprehensif untuk Pelajar Sekolah Menengah Rendah – semua mata pelajaran (fotostat berwarna), semakan 2019”, sebanyak 2,653 salinan telah dijual dengan setiap satu berharga NT$2,600 ( RM392).

Penyenaraian itu telah dikeluarkan dari rak selepas ia habis dijual, lapor Taiwan News.

Portal itu mengesahkan dengan penjual, “Cindy91005”, bahawa nota itu memang dibuat oleh seorang pelajar di Taipei First Girls High School.

Sekolah ini merupakan salah satu sekolah menengah Taiwan yang paling berprestij dari segi akademik.

Menurut penyenaraian itu, nota itu mempunyai 422 muka surat dan merangkumi semua mata pelajaran yang diajar di sekolah menengah rendah, termasuk Bahasa Cina, Bahasa Inggeris, Matematik, Sejarah, Geografi, Sivik, Fizik dan Kimia, serta Biologi dan Sains Bumi sebagai tambahan percuma- ons.

Item itu memperoleh penarafan 4.9 daripada lima bintang daripada 1,401 pembeli, dan ramai yang memuji perinciannya, penyusunan yang jelas, susun atur yang bersih, tulisan yang baik dan penghantaran yang cepat.

Selain daripada menjual nota yang disusun, kedai dalam talian penjual yang sama juga memaparkan nota dalam subjek individu, dengan harga antara NT$200 (RM30) dan NT$600 (RM90) setiap satu, bergantung pada subjek.

Penjual menjual gabungan 11,217 salinan semua item, dan pada masa penerbitan, setiap item habis dijual kecuali nota siviknya.

Anggaran jualan nota subjek individu menambah NT$3.6 juta (RM543,777) lagi kepada pendapatan penjual daripada menjual nota, menjadikan jumlah keseluruhan melebihi NT$10.5 juta.

Baca Juga: Harga sebenar rumah lebih RM5 juta, tapi nanti kata berlagak pula – Kak KM

Baca Juga: Masalah air: Peniaga Pasar Siti Khadijah, Tok Guru merungut susah jumpa pimpinan kerajaan negeri