Wartawan yang mengangkat hak wanita di Malaysia, kenali Azah Aziz

Setiap hari pastinya ada perbezaan di laman utama google anda dan kali ini Doodle meraikan hari jadi milik Tokoh Budayawan Melayu atau tokoh budaya Malaysia, Azah Aziz yang ke 94 tahun. Wanita yang menghabiskan hidupnya menyumbang kepada pemeliharaan seni dan tradisi Malaysia.

Wanita hebat ini dilahirkan di Singapura dengan minat yang mendalam terhadap bahasa, budaya dan seni yang telah diturunkan daripada ibunya, Azizah yang berasal dari Johor. Ibunya sendiri terkenal sebagai perintis dalam pengajian sains domestik.

Beliau mewarisi koleksi tekstil dan pakaian Melayu awal daripada ibunya yang menyemarakkan semangatnya terhadap budaya yang kekal sepanjang hayatnya dan membuka jalan untuk menjadi pakar budaya Melayu yang disegani.

Setelah berkecimpung lama dalam dunia kewartawanan, beliau diangkat menjadi setiausaha ketua pengarang akhbar.

Beliau memulakan Akaz, syarikat penerbitannya sendiri, di mana dia memartabatkan seni Malaysia dan menyumbang kepada beberapa penerbitan termasuk tabloid petang harian Melayu pertama Malaysia, Harian Metro dan akhbar tertua Malaysia, New Straits Times.

Beliau merupakan wanita pertama di Malaysia yang menerbitkan buku serta lagu dan puisi kanak-kanak. Menjelang 10 tahun kerjayanya sebagai wartawan, beliau mengasaskan Persatuan Wartawan Wanita Malaysia dan menjadi presiden Persatuan Penulis Nasional Malaysia.

Bukan sekadar wartawan, turut perjuangkan hak wanita

Di samping kerjanya sebagai seorang penulis, Azah adalah perintis untuk hak wanita. Beliau memperjuangkan persamaan gaji, cukai berasingan untuk isteri yang bekerja, pindaan keluarga Islam dan kemudiannya mengasaskan Pertubuhan Tindakan Wanita Islam.

Beliau juga mengumpul pakaian dan fabrik antik dari dunia Melayu lama.

Dengan pengetahuan yang mendalam tentang pakaian, perhiasan dan tekstil, beliau memberi syarahan dan memperkenalkan budaya Melayu kepada festival seni dan seminar antarabangsa.

Selain itu, beliau menulis buku mengenai subjek berjudul Rupa dan gaya: Busana Melayu (2006).

Beliau menghabiskan hidupnya untuk memartabatkan adat Malaysia supaya budayanya dapat terus berkembang maju di seluruh dunia. Kerana memelihara warisan Melayu, Aziz telah dianugerahkan Ijazah Kedoktoran Kehormat seni dan pendidikan.

Selamat hari lahir, Azah Aziz! Anda telah mengangkat martabat tradisi Melayu dan akan sentiasa dikenang atas sumbangan anda sebagai ikon budaya.

Baca Juga: Gen Z paling ramai gunakan TikTok berbanding Google untuk lakukan pencarian, mereka suka ciri FYP

Baca Juga: Kecoh RM13k hilang, warganet dedah CIMB pemegang rekod simpanan terburuk di Malaysia